Neamț | S-au deschis pârtiile de schi și sanie ale complexului Durău Park

durau

Incepand de ieri, partiile de schi si sanie ale complexului Durau Park s-au deschis oficial.

O echipa din cadrul compartimentului prevenire a SJS Neamt impreuna cu administratorul partiei a analizat cu atentie, la primele ore ale diminetii atat montarea elementelor de siguranta , a panourilor averizoare cat si a celor care interzic anumite activitati care pot pune in pericol desfasurarea activitatilor recreative-sportive .

Punctul de prim ajutor va fi deservit de catre personal specializat pe toata perioada sezonului schiabil .

Echipamentele centrului de inchirieri corespund normelor de securitate in ecploatare iar personalul a fost instruit si are experienta necesara derularii acestei activitati.

Accesul autospecialelor SALVAMONT, AMBULANTA, SMURD este asigurat printr-o cale secundara cu acces restrictionat altor autovehicule.

Avand in vedere ca documentatia pentru emiterea Avizului de Siguranta Montana corespunde cu situatia existanta in complexul Durau Park si ca aceasta este completa in conformitate cu legislatia si cerintele actuale ,considaram ca intreaga activitate din complexul sporturilor de iarna Durau Park isi poate incepe activitatea .

Cu aceasta ocazie reamintim practicantilor sporturilor de iarna ca legislatia actuala reglementeaza conduita schiorilor si a altor personae pe partiile de schi :

Regulile de conduită a schiorilor şi a altor persoane care utilizează

pârtiile şi traseele de schi pentru agrement( HGR 801/96)

8.1. Schiorii amatori şi de performanţă, precum şi utilizatorii de snowboard sunt obligaţi să respecte următoarele reguli de conduită stabilite de Federaţia Internaţională de Schi:

a) să schieze în aşa fel încât să nu pună în pericol viaţa altui schior sau să îi cauzeze acestuia un prejudiciu;

b) să îşi adapteze viteza şi maniera proprie de a schia conform pregătirii tehnice, condiţiei fizice, stării zăpezii, gradului de dificultate a pârtiei, condiţiilor atmosferice şi densităţii traficului de pe pârtie;

d) să depăşească pe schiorul aflat în aval fie pe partea dreaptă, fie pe partea stângă, cu condiţia ca această depăşire să fie suficient de largă pentru a evita o eventuală evoluţie neaşteptată a celui ce urmează să fie depăşit;

e) să se asigure, printr-un examen atent al traficului din amonte şi al celui din aval, că atât el, cât şi alţi schiori sunt în afara oricărui pericol cu ocazia traversării unei pârtii sau a reluării parcursului după o oprire temporară pe pârtie;

f) să evite staţionarea pe pârtie, mai ales pe porţiunile înguste ale acesteia sau pe cele lipsite de vizibilitate. În cazul căderii, să elibereze pârtia în cel mai scurt timp posibil;

g) să utilizeze numai marginea pârtiei, în cazul în care este obligat să urce sau să coboare pe jos;

h) să respecte indicatoarele de semnalizare şi balizele de marcare instalate pe pârtiile şi traseele de schi;

i) să anunţe postul de prim-ajutor, în cazul accidentării unui schior, şi să acorde sprijin la transportarea acestuia – doar la solicitarea echipei salvamont !!!

j) să îşi decline identitatea în faţa organelor abilitate, în cazul în care a fost martorul unui accident sau a provocat el însuşi accidentul.

8.2. Persoanele care utilizează pârtiile şi traseele de schi pentru agrement în alt scop decât în cel al schiatului sunt obligate să respecte următoarele reguli:

a) să nu coboare pe pârtiile sau traseele de schi pentru agrement utilizând sănii sau dispozitive improvizate;

b) să nu deterioreze indicatoarele de semnalizare, panourile şi balizele de marcare;

c) să nu circule pe pârtiile sau traseele de schi cu automobile, tractoare sau orice alt tip de vehicul;- exceptie fac utilajele administratorului si cele ale salvamont aflate in exercitarea misiunilor specifice

d) să nu efectueze lucrări care ar conduce la deteriorarea pârtiei sau a traseului de schi;

e) să nu depoziteze materiale de orice natură sau deşeuri pe pârtiile şi traseele de schi;

f) să nu utilizeze pârtiile şi traseele de schi omologate pentru păşunat;

g) să nu lipească materiale publicitare pe suporturile sau pe plăcuţele indicatoarelor de semnalizare.