Neamt / Protest la Spitalul Judetean Piatra Neamt. Asistent terapie intensiva: „Suntem epuizati!”

protest neamt

Circa 100 cadre au protestat astazi in curtea Spitalului Judetean de Urgente Piatra Neamt. Acestia au fost nemultumiti ca li s-au taiat salariile cu sume intre 1000 si 5000 lei, in cazul unor medici. „Pe decembrie, am primit cu 1000 de lei mai puțin decât luna precedentă. Unii dintre medicii noștri au primit și cu 5000 de lei mai puțin. Acum am înțeles că ne vor fi tăiate sporurile de weekend, care normal se dau între 90 și 100 la sută și să ne dea 30 la sută. Ne-au tăiat din sporul de secție, de tură. Toate astea, fără să ne anunțe nimeni. Noi am aflat pe surse. În alte spitale din țară nu sunt problemele astea” a spus o asistenta.

Cadrele medicale sustin ca schema de personal este subdimensionata. “Dimineata este jale, pacientul de pe terapie intensive care a varsat care are o gramada de probleme, pe acel pacient nu avem cu ce sa il schimbam. Avem niste cearsafuri rupte . Si  cand ne intrebam unde sunt cearsafurile. Pai unde sunt? S-au rupt! Le ducem la spalatorie si de acolo vin rupte iar acel pacient dardaie de frig. Si cine este de vina? Asistentul! Suntem absolute epuizati. Merg infirmierele noastre cu un om de 200 kilograme in spate prin zapada caci noi nu avem brancardier. Suntem sub normativul de personal pe toate sectiile. Nu se mai poate. Si toata lumea zice ca avem salarii uriase. Muncim de ne rupem pentru aceste salarii. Sambata, duminica si toate noptile facem cate 7 kilometri daca suntem norocosi. In mod normal, un asistent la terapie intesiva trebuie sa aiba 2-3 pacienti iar noi avem 8 pacienti. Oricat de dedicate ai fi nu ai timp efectiv sa ajungi la toti pacientii. Ei sunt dependenti de noi dar fizic nu ai cum sa te imparti la toti” a spus o asistenta de la sectia de Terapie Intensiva.

Nemultumitii au scandat si la adresa presedintelui CJ, Ionel Arsene caruia i s-a reprosat ca este mai tot timpul plecat in vacante. Protestul de la spital s-a mutat la Consiliul Judetean.

„În urma discuțiilor purtate, s-a stabilit că diferențele de venit sunt consecința includerii normei de hrană în sporul de 30% și a creșterii numărului de salariați. În perioada următoare se va analiza modul de calcul al sporurilor, astfel încât să nu mai existe fluctuații mari de la o lună la alta. În plus, astăzi s-a solicitat Guvernului României și ministerelor de resort excluderea indemnizației de hrană din procentul de 30% aferent sporurilor”, a spus Ionel Arsene.

Foto: stiri-neamt.ro