Neamt | Pelerinaj pe Muntele Crucii din Buhalniţa

În Parohia „Intrarea Maicii Domnului în Biserică” – Buhalniţa, comuna Hangu, judeţul Neamţ, a fost organizat un pelerinaj la Crucea de Lumină. Aceasta se află pe Muntele Crucii din localitatea Buhalniţa.

Aici a fost înălţată în urmă cu trei ani o cruce de mari dimensiuni, ce beneficiază de un sistem de iluminare, vizibil pe timpul nopţii de la distanţe considerabile. Procesiunea a început în preajma bisericii parohiale, în prezenţa enoriaşilor şi a câtorva pelerini veniţi din mai multe judeţe ale Moldovei şi din America.

În sunetul toacei şi al cântărilor religioase, preotul paroh Cristian Dăscălescu, alături de cei prezenţi, au pornit spre Vârful Crucii. Pe parcusul itinerariului, s-a citit Acatistul Acoperământului Maicii Domnului. Acesta s-a încheiat la Troiţa de Lumină cu trei rugăciuni închinate Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, ce şi-a arătat puterea în icoana sa făcătoare de minuni din Biserica Buhalniţa, ctitorie a Domnitorului Moldovei, Miron Barnovschi.

La finalul slujbei, preotul paroh Cristian Dăscălescu a ţinut un cuvânt de folos duhovnicesc celor 80 de oameni cu vârste cuprinse între 3 şi 85 de ani, care au lăsat cele ale lumii pentru a se ruga de la înălţime lui Dumnezeu, în preajma Sfintei Cruci.

Credincioşii prezenţi şi-au exprimat bucuria pentru că s-au rugat împreună în ziua cinstirii Învierii Domnului şi Acoperământului Maicii Domnului.

Tradiţia pelerinajului la Crucea de Lumină din Buhalniţa a început în luna septembrie 2020, când a fost ridicată una din cele mai frumoase troiţe de pe Valea Muntelui. Aceasta are menirea să amintească de jertfa lui Hristos şi de eroii neamului care au apărat cu sânge neamul, credinţa şi ţara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *