Neamt | Muzeul Memorial Ion Creanga va fi redeschis publicului la sfarsitul acestei saptamani

Muzeul Memorial „Ion Creangă“ va fi redeschis publicului incepand de duminica, 2 iunie.

„𝐷𝑒𝑠̦𝑖 𝑣𝑜𝑟𝑏𝑖𝑚 𝑑𝑒𝑠𝑝𝑟𝑒 𝑜 𝑐𝑙𝑎̆𝑑𝑖𝑟𝑒 𝑑𝑒 𝑚𝑖𝑐𝑖 𝑑𝑖𝑚𝑒𝑛𝑠𝑖𝑢𝑛𝑖, 𝑎𝑐𝑡𝑖𝑣𝑖𝑡𝑎𝑡𝑒𝑎 𝑑𝑒 𝑐𝑜𝑛𝑠𝑒𝑟𝑣𝑎𝑟𝑒 𝑎 𝑒𝑖 𝑎 𝑓𝑜𝑠𝑡 𝑒𝑥𝑡𝑟𝑒𝑚 𝑑𝑒 𝑑𝑖𝑓𝑖𝑐𝑖𝑙𝑎̆, 𝑝𝑟𝑒𝑡𝑒𝑛𝑡̦𝑖𝑜𝑎𝑠𝑎̆! 𝐷𝑖𝑛 𝑐𝑎𝑢𝑧𝑎 𝑝𝑟𝑜𝑏𝑙𝑒𝑚𝑒𝑙𝑜𝑟 𝑖̂𝑛𝑡𝑎̂𝑚𝑝𝑖𝑛𝑎𝑡𝑒 𝑖̂𝑛 𝑒𝑥𝑒𝑐𝑢𝑡̦𝑖𝑎 𝑙𝑢𝑐𝑟𝑎̆𝑟𝑖𝑙𝑜𝑟, 𝑑𝑢𝑟𝑎𝑡𝑎 𝑐𝑜𝑛𝑡𝑟𝑎𝑐𝑡𝑢𝑙𝑢𝑖 𝑎 𝑓𝑜𝑠𝑡 𝑝𝑟𝑒𝑙𝑢𝑛𝑔𝑖𝑡𝑎̆ 𝑑𝑒 𝑙𝑎 12 𝑙𝑢𝑛𝑖 𝑙𝑎 15 𝑙𝑢𝑛𝑖 𝑠̦𝑖 18 𝑧𝑖𝑙𝑒, 𝑟𝑒𝑠𝑝𝑒𝑐𝑡𝑖𝑣 𝑝𝑎̂𝑛𝑎̆ 𝑙𝑎 4 𝑑𝑒𝑐𝑒𝑚𝑏𝑟𝑖𝑒 2023, 𝑑𝑎𝑟 𝑙𝑎 𝑟𝑒𝑐𝑒𝑝𝑡̦𝑖𝑎 𝑙𝑢𝑐𝑟𝑎̆𝑟𝑖𝑙𝑜𝑟 𝑐𝑜𝑛𝑐𝑙𝑢𝑧𝑖𝑖𝑙𝑒 𝑠𝑢𝑛𝑡 𝑐𝑎̆ 𝑠-𝑎 𝑒𝑥𝑒𝑐𝑢𝑡𝑎𝑡 𝑢𝑛 𝑝𝑟𝑜𝑖𝑒𝑐𝑡 𝑓𝑎̆𝑟𝑎̆ 𝑑𝑒 𝑐𝑢𝑠𝑢𝑟. 𝑆-𝑎𝑢 𝑟𝑒𝑎𝑙𝑖𝑧𝑎𝑡 𝑙𝑢𝑐𝑟𝑎̆𝑟𝑖 𝑑𝑒 𝑟𝑒𝑠𝑡𝑎𝑢𝑟𝑎𝑟𝑒, 𝑐𝑜𝑛𝑠𝑜𝑙𝑖𝑑𝑎𝑟𝑒 𝑠̦𝑖 𝑐𝑜𝑛𝑠𝑒𝑟𝑣𝑎𝑟𝑒 𝑎 𝑐𝑙𝑎̆𝑑𝑖𝑟𝑖𝑖 𝑒𝑥𝑖𝑠𝑡𝑒𝑛𝑡𝑒, 𝑑𝑎𝑟 𝑠̦𝑖 𝑙𝑢𝑐𝑟𝑎̆𝑟𝑖 𝑑𝑒 𝑑𝑒𝑠𝑓𝑖𝑖𝑛𝑡̦𝑎𝑟𝑒 𝑎 𝑠𝑝𝑎𝑡̦𝑖𝑢𝑙𝑢𝑖 𝑒𝑥𝑝𝑜𝑧𝑖𝑡̦𝑖𝑜𝑛𝑎𝑙 𝑠̦𝑖 𝑎 𝑔𝑟𝑢𝑝𝑢𝑟𝑖𝑙𝑜𝑟 𝑠𝑎𝑛𝑖𝑡𝑎𝑟𝑒, 𝑐𝑎𝑟𝑒 𝑒𝑟𝑎𝑢 𝑖̂𝑛𝑡𝑟-𝑜 𝑠𝑡𝑎𝑟𝑒 𝑎𝑣𝑎𝑛𝑠𝑎𝑡𝑎̆ 𝑑𝑒 𝑑𝑒𝑔𝑟𝑎𝑑𝑎𝑟𝑒. 𝑇𝑜𝑡𝑜𝑑𝑎𝑡𝑎̆, 𝑎𝑣𝑎̂𝑛𝑑 𝑖̂𝑛 𝑣𝑒𝑑𝑒𝑟𝑒 𝑓𝑎𝑝𝑡𝑢𝑙 𝑐𝑎̆ 𝑖̂𝑛 𝑚𝑢𝑧𝑒𝑢 𝑓𝑢𝑛𝑐𝑡̦𝑖𝑜𝑛𝑎 𝑢𝑛 𝑏𝑖𝑟𝑜𝑢 𝑎𝑙 𝑚𝑢𝑧𝑒𝑜𝑔𝑟𝑎𝑓𝑖𝑙𝑜𝑟 𝑐𝑒 𝑛𝑢 𝑜𝑓𝑒𝑟𝑒𝑎 𝑐𝑜𝑛𝑑𝑖𝑡̦𝑖𝑖 𝑜𝑝𝑡𝑖𝑚𝑒 𝑝𝑒𝑛𝑡𝑟𝑢 𝑑𝑒𝑠𝑓𝑎̆𝑠̦𝑢𝑟𝑎𝑟𝑒𝑎 𝑎𝑐𝑡𝑖𝑣𝑖𝑡𝑎̆𝑡̦𝑖𝑙𝑜𝑟 𝑠𝑝𝑒𝑐𝑖𝑓𝑖𝑐𝑒, 𝑠-𝑎 𝑖𝑚𝑝𝑢𝑠 𝑐𝑜𝑛𝑠𝑡𝑟𝑢𝑖𝑟𝑒𝑎 𝑢𝑛𝑢𝑖 𝑛𝑜𝑢 𝑐𝑜𝑟𝑝 𝑑𝑒 𝑐𝑙𝑎̆𝑑𝑖𝑟𝑒 𝑐𝑎𝑟𝑒 𝑠𝑎̆ 𝑖𝑛𝑐𝑙𝑢𝑑𝑎̆ 𝑢𝑛 𝑠𝑝𝑎𝑡̦𝑖𝑢 𝑒𝑥𝑝𝑜𝑧𝑖𝑡̦𝑖𝑜𝑛𝑎𝑙, 𝑢𝑛 𝑏𝑖𝑟𝑜𝑢 𝑝𝑒𝑛𝑡𝑟𝑢 𝑚𝑢𝑧𝑒𝑜𝑔𝑟𝑎𝑓𝑖 𝑠̦𝑖 𝑔𝑟𝑢𝑝𝑢𝑟𝑖 𝑠𝑎𝑛𝑖𝑡𝑎𝑟𝑒 𝑝𝑒𝑛𝑡𝑟𝑢 𝑣𝑖𝑧𝑖𝑡𝑎𝑡𝑜𝑟𝑖. 𝐷𝑒 𝑎𝑠𝑒𝑚𝑒𝑛𝑒𝑎, 𝑠-𝑎𝑢 𝑟𝑒𝑓𝑎̆𝑐𝑢𝑡 𝑖̂𝑚𝑝𝑟𝑒𝑗𝑚𝑢𝑖𝑟𝑒𝑎 𝑠̦𝑖 𝑝𝑜𝑟𝑡̦𝑖𝑙𝑒 𝑑𝑒 𝑎𝑐𝑐𝑒𝑠, 𝑟𝑒𝑣𝑖𝑧𝑢𝑖𝑟𝑒𝑎/𝑖̂𝑛𝑙𝑜𝑐𝑢𝑖𝑟𝑒𝑎 𝑡𝑢𝑡𝑢𝑟𝑜𝑟 𝑖𝑛𝑠𝑡𝑎𝑙𝑎𝑡̦𝑖𝑖𝑙𝑜𝑟, 𝑟𝑎𝑐𝑜𝑟𝑑𝑎𝑟𝑒𝑎 𝑙𝑎 𝑟𝑒𝑡̦𝑒𝑎𝑢𝑎 𝑑𝑒 𝑔𝑎𝑧𝑒 𝑛𝑎𝑡𝑢𝑟𝑎𝑙𝑒 𝑎 𝑏𝑖𝑟𝑜𝑢𝑙𝑢𝑖 𝑚𝑢𝑧𝑒𝑜𝑔𝑟𝑎𝑓𝑖𝑙𝑜𝑟, 𝑎𝑚𝑒𝑛𝑎𝑗𝑎𝑟𝑒𝑎 𝑠𝑝𝑎𝑡̦𝑖𝑢𝑙𝑢𝑖 𝑣𝑒𝑟𝑑𝑒 𝑑𝑖𝑛 𝑖𝑛𝑐𝑖𝑛𝑡𝑎̆ 𝑠̦𝑖 𝑐𝑜𝑛𝑠𝑡𝑟𝑢𝑖𝑟𝑒𝑎 𝑢𝑛𝑜𝑟 𝑔𝑟𝑎𝑑𝑒𝑛𝑒 𝑐𝑢 𝑜 𝑐𝑎𝑝𝑎𝑐𝑖𝑡𝑎𝑡𝑒 𝑑𝑒 40 𝑑𝑒 𝑙𝑜𝑐𝑢𝑟𝑖, 𝑑𝑒𝑠𝑡𝑖𝑛𝑎𝑡𝑒 𝑔𝑟𝑢𝑝𝑢𝑟𝑖𝑙𝑜𝑟 𝑑𝑒 𝑣𝑖𝑧𝑖𝑡𝑎𝑡𝑜𝑟𝑖, 𝑐𝑎𝑟𝑒 𝑣𝑜𝑟 𝑝𝑢𝑡𝑒𝑎 𝑓𝑖 𝑓𝑜𝑙𝑜𝑠𝑖𝑡𝑒 𝑑𝑒 𝑐𝑎̆𝑡𝑟𝑒 𝑚𝑢𝑧𝑒𝑜𝑔𝑟𝑎𝑓𝑖 𝑝𝑒𝑛𝑡𝑟𝑢 𝑝𝑟𝑒𝑧𝑒𝑛𝑡𝑎𝑟𝑒𝑎 𝑜𝑏𝑖𝑒𝑐𝑡𝑖𝑣𝑢𝑙𝑢𝑖 𝑖̂𝑛𝑡𝑟-𝑢𝑛 𝑚𝑜𝑑 𝑜𝑟𝑔𝑎𝑛𝑖𝑧𝑎𝑡 𝑠̦𝑖 𝑣𝑜𝑟 𝑓𝑎𝑐𝑖𝑙𝑖𝑡𝑎 𝑜𝑟𝑔𝑎𝑛𝑖𝑧𝑎𝑟𝑒𝑎 𝑢𝑛𝑜𝑟 𝑒𝑣𝑒𝑛𝑖𝑚𝑒𝑛𝑡𝑒 𝑐𝑢𝑙𝑡𝑢𝑟𝑎𝑙𝑒“, a declarat Ion Asaftei, președintele Consiliului Județean Neamț.

De asemenea, pentru punerea în valoare a monumentului, s-a realizat un sistem de iluminare arhitecturală, prin amplasarea unor corpuri de iluminat de exterior tip stâlpișori sau reflector, echipate cu lămpi LED, iar pentru creșterea nivelului de protecție s-a prevăzut un sistem de televiziune cu circuit închis, care să asigure supravegherea permanentă a punctelor de interes și să stocheze informații pentru o vizualizare ulterioară.

În cadrul proiectului a fost prevăzută realizarea unei instalații de detectare, semnalizare și avertizare la incendiu, dar și o instalație de protecție împotriva trăsnetului și un sistem de colectare a apelor pluviale din curtea muzeului.

Muzeul este dotat cu vitrine pentru expunerea cărţilor şi manuscriselor lui Ion Creangă, panouri mobile pentru exponate, un calculator și un infochioșc. S-au realizat indicatoare şi plăcuţe informative în alfabetul Braille, pentru a veni în sprijinul nevăzătorilor care vor să viziteze Casa memorială.

𝐂𝐚𝐬𝐚̆ 𝐯𝐞𝐜𝐡𝐞 𝐢̂𝐧 𝐬𝐭𝐫𝐚𝐢𝐞 𝐧𝐨𝐢

Materialele folosite în executarea lucrărilor în cadrul acestui proiect sunt cele tradiționale. Pereții casei au fost tencuiți cu lut și zugrăviți cu var de culoare albă. Perimetral, clădirea este prevăzută cu o prispă delimitată de grinzi din lemn, iar pardoselile, atât la prispă, cât și la interior, sunt executate din lut. Au fost înlocuite tălpile degradate (fisurate și putrezite) ce delimitează prispa, a fost desfăcută învelitoarea din draniță și înlocuită cu o învelitoare nouă, care păstrează aceeași formă și grosime cu cea inițială, au fost înlocuite elementele degradate din șarpantă. Lemnul care s-a păstrat a fost curățat și tratat cu substanțe de protejare a lemnului (biocidare, ignifugare).

O problemă întâmpinată de către constructor în executarea lucrărilor a fost înlocuirea tălpii din lemn de stejar de sub aplecătoare, înlocuire care nu a fost prevăzută inițial, dar care a fost absolut necesară din cauza urmelor vizibile de degradare. De asemenea, a fost dificilă procurarea materialelor necesare pentru realizarea șindrilei utilizate în acoperișul muzeului, care trebuia să respecte aceleași caracteristici ca ale celei originale privind grosimea, lungimea, lățimea, teșitura de la baza ei.

Un alt motiv de întârziere în executarea lucrărilor a fost procurarea nuielelor de alun, care se regăsesc în împrejmuirea ce delimitează incinta muzeului și care pot fi recoltate doar într-o anumită perioadă a anului.

Valoarea totală a contractului de finanțare este de 1.824.969,38 lei, din care asistența financiară nerambursabilă asigurată din POR 2014-2020 este de 438.310,36 lei inclusiv TVA, diferența în sumă de 1.386.659,02 lei inclusiv TVA fiind asigurată din bugetul Consiliului Județean Neamț.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *