Neamț | Județul mai are nevoie de 4 unități de pompieri și SMURD pentru a face față solicitărilor

pompieri

Judeţul Neamţ mai are nevoie de patru unităţi de pompieri şi SMURD pentru a face faţă tuturor situaţiilor de urgenţă.

Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă prevede crearea acestor puncte de lucru, care ar scurta cu 15 minute, timpii de răspuns în zonele defavorizate. Rămâne de rezolvat şi o altă problemă, lipsa voluntarilor, mai ales pe partea de incendii.

În judeţul Neamţ sunt necesare încă patru noi puncte de lucru la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, iar finanţarea ar trebui să vină din fondurile europene, pe axele 2021 – 2027. Deja au început discuţiile pentru un punct de lucru în oraşul Roznov, iar la Poiana Teiului, lucrările sunt avansate şi în trei luni ar trebui să fie operaţional sediul modern de la Poiana Teiului.

La nivel naţional, într-un draft al Programului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, există un proiect de înfiinţare a 100 de unităţi noi de pompieri. Printre acestea se numără şi cele din judeţul Neamţ: la Roznov, Bicaz, Dragomireşti şi Bozieni. Aceste noi subunităţi ar genera timpi mai mici de răspuns atât pentru parte de incendii, cât şi la intervenţia de la accidente, pe partea de SMURD. Acum, în zona de est a judeţului, în comunele Păstrăveni, Tupilaţi şi Dragomireşti, timpii de răspuns sunt foarte mari, iar în situaţii de urgenţă sunt dislocate forţe de la Piatra Neamţ, Roman şi Târgu Neamţ. 

Sursa: Radio Iași