Neamt | De 5 ani, DRPD Iaşi încearcă să repare podul de la Girov

Podul de peste pârâul Cracău, care face legătura între Roman și Piatra Neamț, de la Girov, situat pe Drumul Naţional 15D, va fi, în sfârşit reparat. Şi spunem în sfârşit pentru că Direcţia Regională Drumuri şi Poduri Iaşi a trecut prin 5 ani de încercări repetate de a găsi proiectant şi constructor care să-şi asume aceste reparaţii ale podului construit în urmă cu aproape 55 de ani. Prima încercare a avut loc în martie 2018, când DRDP Iași a demarat achiziția publică pentru proiectare și execuție în proiectul „Întreținere periodică pod pe DN 15D, km9+510”, însă fără a se prezenta niciun ofertant. Situaţia s-a repetat şi în august 2019, abia anul acesta a fost cu noroc.

Pe 19 iulie anul acesta, a fost semnat ordinul de începere a lucrărilor. Podul a fost construit în 1968, are o lungime totală de 157,30 metri, cu o lăţime a părţii carosabile de 7,95 metri şi o lăţime între parapeţi de 10,50 metri. Podul nu este prevăzut cu ceea ce trebuie pentru descărcărea apelor meteorice pe la capetele podului, nici cu scări de acces la pod a personalului de întreținere. Pe rampele de acces, parapetul de protecție a circulației rutiere din beton armat este degradat, cu bare lipsă.

Lucrările de reparații potrivit contractului sunt următoarele:

  • execuția unei variante provizorii de circulație, platforme și drumuri tehnologice;
  • reparații la partea de infrastructură și suprastructură;
  • reparații la nivelul căii de rulare a autovehiculelor, inclusiv racordarea cu terasamentele și lucrări în albie.

Podul este de mare interes nu numai pentru comunităţile locale, dar mai ales pentru transportatori. Datorită reparaţiilor de care are nevoie pe pod există de mai mult timp o restricție de viteză de 30 km/h și restricție de tonaj de 15 t, însă, după cum precizează DRDP Iași “camioanele de mare tonaj ignoră restricția impusă”. Detalii şi imagini despre starea podului, de ani şi ani de zile.

sursa mesagerulneamt.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *