Neamt | 16 persoane au fost arestate preventiv dupa ce au format o retea prin care vindeau substante psihoactive

Procurorii DIICOT Neamț au dispus reținerea a 16 inculpați, cercetați pentru săvârșirea infracțiunilor de  constituirea unui grup infracțional organizat și efectuarea de operațiuni cu produse știind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive, fără a deține autorizație.

Din cercetările efectuate în cauză a reieșit că, în cursul lunii iulie 2023, patru dintre inculpați au constituit un grup infracțional organizat  în scopul comercializării substanțelor susceptibile de a avea efecte psihoactive, liderul acestuia având rolul de a coordona, procura, prepara, depozita  dar și de a comercializa astfel de substanțe.

În intervalul iulie 2023 – martie 2024, aceștia au depozitat, manipulat și comercializat diferite cantități de substanțe psihoactive noi (AB-CHMINACA, canabinoid sintetic) către consumatori din județul Neamț, cu sume cuprinse între 50 și 100 lei pentru o doză.

Cu privire la ceilalți inculpați cercetați în cauză s-a reținut că, în perioada ianuarie – martie 2024, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, au procurat, depozitat și vândut substanțe psihoactive (ADB-BUTINACA, MDMB-BUTINACA, 5F-MDMB PINACA, AB-CHMINACA și MDMB-INACA) către consumatori de pe raza aceluiași județ.

În urma perchezițiilor domiciliare efectuate au fost identificate și ridicate 41 de comprimate de diferite culori, 150 de grame de substanță solidă, sub formă de cristale, 300 de grame de substanță vegetală de culoare verde-olive, 7 grame de soluție folosită la prepararea substanțelor cu efecte psihoactive, 8 grindere și un cântar de precizie, 23 de telefoane mobile, cartele SIM și carduri de memorie, 3 arme supuse autorizării, 2 cartușe de muniție neletală, un sistem de supraveghere audio-video, sumele de 5.000 lei, 3.025 euro și 50 de lire.

Astăzi, a fost sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Neamț cu propunerea  arestarea preventivă pentru o perioadă de 30 de zile a celor 16 inculpați.  De asemenea, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Neamț au formulat propunerea de arestare preventivă  în lipsă a unui alt inculpat, care se sustrage urmăririi penale.
Activitățile judiciare au fost realizate împreună cu polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Neamț.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Bacău, Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Vrancea, Inspectoratului de Poliție Județean Neamț și jandarmilor Inspectoratului de Jandarmi Județean Neamț și Grupării Mobile de Jandarmi Bacău.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *