Neaderarea României în Schengen, o catastrofă geopolitică. Subiectul, discutat în cadrul unei conferințe la Universitatea Tehnică din Iași

WhatsApp Image 2023-01-19 at 17.10.34

Neaderarea României în Schengen, războiul din Ucraina si rolul pe care il are Marea Neagra in tot ceea ce inseamna securitate si strategie sunt doar  o parte din subiectele dezbatute in cadrul unei conferinte organizate la Universitatea Tehnica „Gh.Asachi” din Iasi. Evenimentul face parte din seria Conferințelor științifice „Moștenirea lui Asachi”, desfășurată în parteneriat cu acad. Bogdan Simionescu, președintele Comitetului Român de Istoria și Filosofia Științei și Tehnicii al Academiei Române.

Aderarea României la Spaţiul Schengen este un proces complex, etapizat, al cărui scop este îndeplinirea standardelor tehnice, legislative şi operaţionale, care să permită în final luarea deciziei de ridicare a controalelor la frontierele interne maritime, aeriene şi terestre. România nu a fost acceptata în Schengen, iar specialistii in geopolitica spun ca este o lovitura importanta pentru statul roman. Dincolo de libera circulatie.

Catrinel Popescu, profesor la Colegiul Național de Apărare și Universitatea Națională de Apărare București:

„Schengen, un subiect foarte important, un subiect de importanta vitala iar aceasta tinere deoparte a Romaniei de zona de libera circulatie europeana care este echivalenta cu o antecamera a zonei gri. Pe care noi, in geopolitica o descriem ca pe o catastrofa de geopolitica. Din acest motiv consider ca subiectul Schengen este prioritar si de acesta depinde daca vom fi pe plus sau pe minus.”

Totodata, in cadrul conferintei a fost dezbatuta importanta pe care o are Marea Neagra din punct de vedere strategic.

Catrinel Popescu, profesor la Colegiul Național de Apărare și Universitatea Națională de Apărare București:

„Legata de subiectul Schengen este situatia de securitate din regiunea Marii Negre, un subiect pe care eu personal l-am mentionat cu multi ani in urma, cand atentia tuturor era centrata pe Marea Baltica si am spus intr-o emisiune televizata punctul fierbinte de pe harta Europei nu este Marea Baltica ci Marea Neagra. Iata, astazi ne confruntam cu un razboi, nu un conflict, un razboi care nu da semne sa se incheie in curand si care are implicatii asupra intregii Europe ci si asupra tuturor spatiilor geopolitice invecinate.”

Conferențiarul universitar doctor Alba Iulia Catrinel Popescu, care predă la Colegiul Național de Apărare și Universitatea Națională de Apărare „Carol I” din București este autor unic al unui volum de publicații științifice pe teme de geopolitică, geostrategie, relații internaționale, securitate și istorie.