Ne luam gandul si de la spitalul regional?

spital regional

Contradictii in privinta construirii celor 3 spitale regionale de la Iasi, Craiova si Cluj. Consilierul Vioricai Dancila sustine pe Facebook ca fondurile date de Comisia Europeana sunt insuficiente. „Cifrele nu mint niciodată. Hai să vedem! Comisia Europeană alocă României 150 milioane euro pentru studiile şi construcţia (inclusiv dotarea) a 3 spitale. Studiile, conform BEI, cei care le şi elaborează, costă 120 milioane euro. Conform aceloraşi studii BEI, construcţia şi dotarea celor 3 spitale costă 1,2 miliarde euro. (Probabil din cele 30 de milioane euro rămase). Între timp, statul român scoate în parteneriat public privat studiul, construcţia şi dotarea unui spital, cu 140 milioane euro. Asta, ca să înţelegem exact cum stau lucrurile!”,  a scris Darius Valcov.

In replica, comisarul european Corina Cretu a raspuns pe Facebook ca suma de 150 milioane de euro a fost propunerea Romaniei catre Comisia Europeana. „În timpul procesului de pregătire a perioadei de finanțare 2014-2020, Ministerul Dezvoltării Regionale a propus Comisiei Europene introducerea acestui obiectiv de construire a celor trei spitale regionale în cadrul Programului Operațional Regional, cu care Comisia a fost de acord și, prin urmare, a fost semnat la 23 iunie 2015. Decizia Comisiei Europene a fost întemeiată pe propunerea părţii române. În cadrul acestui program, România a propus utilizarea a 300 de milioane de euro (150 milioane euro finanțare UE, 150 milioane fonduri naționale) pentru 3 spitale regionale, ce urmau a fi construite la Iași, Cluj și Craiova, a spus Corina Cretu.

Ca si in cazul autostrazii, statul roman ar prefera ideea parteneriatului public privat.

Cu toate acestea, astazi s-au stabilit detaliile finale ale proiectului inaintea depunerii cererii de finantare. La întâlnire au participat reprezentanți ai Ministerului Sănătății, ai Bancii Europene de Investitii, consultanți, specialiști din cadrul Consiliului Județean Iași și ai altor instituții implicate în realizarea proiectului.

Participanții au stabilit structura viitoarei unități medicale pentru fiecare etaj și detaliile arhitecturale, etape esențiale pentru definitivarea studiului de fezabilitate și finalizarea cererii de finanțare.

Cu cinci niveluri și o suprafață totală de 118.360 metri pătrați, unitatea va dispune de echipamente de înaltă tehnologie ce vor permite efectuarea de proceduri minim invazive chiar și în cazurile extrem de grave. Câteva dintre departamentele viitorului Spital Regional de Urgențe vor fi destinate diagnosticării și tratării afecțiunilor neurologice, cardiovasculare, pulmonare, pediatrice, ginecologice dar și intervențiilor chirugicale complexe.

“Au fost stabilite astăzi ultimele detalii înaintea depunerii cererii de finanțare și avem acum o imagine clară a viitorului Spital Regional de Urgențe. Comitetul interinstituțional înființat de Consiliul Județean la inceputul anului a contribuit la derularea și respectarea termenelor și, astfel, am reușit să mai parcurgem un pas pentru a fi mai aproape de obținerea finanțării necesare construirii unității medicale”, a afirmat Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași.

Costurile pentru proiectarea, construcția și dotarea unității medicale sunt estimate la 320 milioane de euro fără TVA. Spitalul Regional de Urgențe va avea 850 de paturi și va fi dat în folosință în anul 2023.