Ne inghite praful. La doua statii de monitorizare a calitatii aerului din Iasi s-a depasit anul trecut maximum de depasiri admis

praf

Calitatea aerului din Iasi a fost una dintre temele analizate la ultima sedinta a colegiului prefectural. Conform datelor prezentate de către conducerea Agenției pentru Protecția Mediului, la nivelul anului 2021, singurul indicator de calitate a aerului din județul Iaşi la care s-au înregistrat depăşiri ale valorilor limită zilnice (50 μg/m3) este PM 10, cu 42 depăşiri la IS 1 – staţie de trafic din Podu de Piatra şi 80 depășiri la IS 6 – Ungheni – staţie de fond rural (maximum de depăşiri admis este de 35 ori/an/staţie).

Nu a fost depăşită valoarea medie anuală în niciuna din staţii, nici pentru indicatorul PM10 (40 µg/m3) nici pentru PM 2,5 măsurat gravimetric în IS 2 (25 µg/m3). Pentru ceilalţi indicatori monitorizaţi, inclusiv metale grele din PM 10, nu s-au înregistrat depăşiri faţă de valorile maxim admise în niciuna din staţii.

„Am cerut atenție maximă atât în ceea ce privește monitorizarea indicatorilor, cât și în ceea ce privește implementarea măsurilor pentru îmbunătățirea calității aerului, inclusiv realizarea de controale și verificări acolo unde este cazul”, a spus prefectul Bogdan Cojocaru.