NATO trimite forte suplimentare in Europa de Est pentru situatia din Ucraina

f16

NATO trimite forţe suplimentare în Europa de Est din cauza situaţiei din jurul Ucrainei, a anunţat alianţa într-un comunicat publicat astazi.

„Aliații NATO pun forțele în așteptare și trimit nave și avioane de luptă suplimentare pentru dislocarea NATO în Europa de Est, consolidând descurajarea și apărarea Aliaților, pe măsură ce Rusia își continuă consolidarea militară în jurul Ucrainei”, se spune în declarație.

Declarația subliniază că „în ultimele zile, un număr de Aliați au făcut anunțuri cu privire la implementările curente sau viitoare”.

„Danemarca trimite o fregată în Marea Baltică și urmează să desfășoare patru avioane de luptă F-16 în Lituania în sprijinul misiunii de lungă durată a poliției aeriene a NATO în regiune. Spania trimite nave pentru a se alătura forțelor navale NATO și ia în considerare trimiterea de avioane de luptă în Bulgaria”, spune alianța.

„Franța și-a exprimat disponibilitatea de a trimite trupe în România sub comanda NATO. Țările de Jos trimite două avioane de luptă F-35 în Bulgaria din aprilie pentru a sprijini activitățile de poliție aeriană ale NATO în regiune și instalează o navă și unități terestre. Statele Unite au precizat, de asemenea, că iau în considerare creșterea prezenței sale militare în partea de est a Alianței”.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a salutat contribuția aliaților cu forțele suplimentare. „NATO va continua să ia toate măsurile necesare pentru a proteja și a apăra toți Aliații, inclusiv prin consolidarea părții de est a Alianței. Vom răspunde întotdeauna la orice deteriorare a mediului nostru de securitate, inclusiv prin consolidarea apărării noastre colective”, a spus el.

Recent, pretențiile cu privire la potențiala invazie a Rusiei în Ucraina au devenit frecvente în Ucraina și statele occidentale. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a calificat astfel de rapoarte ca fiind nefondate subliniind că Rusia nu reprezintă nicio amenințare pentru nimeni. Peskov a remarcat că pot avea loc provocări pentru a justifica afirmațiile și a avertizat că astfel de încercări vor avea consecințe cele mai grave.