NATO și Rusia organizează exerciții ale forțelor nucleare, programate de mai mult timp

Nuclear,Explosion,In,An,Outdoor,Setting.,Symbol,Of,Environmental,Protection

NATO și Rusia vor organiza separat exerciții planificate de mult timp ale forțelor nucleare, într-un moment de mare tensiune, transmite CNN.

Pentagonul și serviciul de informații SUA urmăresc orice mișcare neașteptată sau neobișnuită a armelor nucleare ale Moscovei în timpul exercițiului Rusiei, care se așteaptă să aibă loc înainte de sfârșitul lunii, potrivit mai multor oficiali americani.

„Credem că retorica nucleară a Rusiei și decizia sa de a continua cu acest exercițiu în timp ce se află în război cu Ucraina este iresponsabilă. Să lansezi arme nucleare pentru a constrânge Statele Unite și aliații săi este iresponsabil”, a declarat pentru CNN un înalt oficial din domeniul apărării.

Exercițiul rusesc numit Grom, se desfășoară în fiecare an, potrivit SUA. „Anticipăm că exercițiul se va întinde pe mai multe zile. Va include lansări de rachete reale și o desfășurare de mijloace strategice”, a declarat John Kirby, coordonator pentru comunicații strategice în cadrul Consiliului de Securitate Națională.

Deși exercițiul rusesc este unul de rutină, acesta vine după ce președintele Joe Biden a lansat un avertisment dur, la începutul acestei luni, cu privire la pericolul amenințărilor nucleare ale președintelui Vladimir Putin, în timp ce Moscova continuă să se confrunte cu eșecuri militare în Ucraina.

„Este pentru prima dată de la criza rachetelor din Cuba când avem o amenințare directă cu utilizarea unei arme nucleare dacă lucrurile vor rămâne la fel”, a avertizat Biden.

După declarațiile președintelui Biden, oficiali ai administrației au subliniat că SUA nu au văzut încă nicio dovadă că Putin se îndreaptă spre utilizarea capacității nucleare a Rusiei și nici nu există informații care să arate că a decis să facă acest lucru.

Este de așteptat ca exercițiul să se concentreze pe armele strategice, adică pe testarea sistemelor de rachete balistice despre care Rusia ar trebui să anunțe în prealabil.

Oficialii NATO și SUA au declarat că sunt încrezători că vor putea monitoriza cu precizie orice activitate nucleară a Rusiei în timpul exercițiului.

„Vom monitoriza acest lucru, așa cum facem întotdeauna. Și, bineînțeles, vom rămâne vigilenți, nu în ultimul rând, având în vedere amenințările nucleare voalate și retorica nucleară periculoasă pe care am văzut-o din partea Rusiei”, a declarat joi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Luni, NATO va începe exercițiul nuclear anual cunoscut sub numele de Steadfast Noon, SUA numărându-se printre cele 14 națiuni participante. Acesta se desfășoară anual de peste un deceniu, potrivit Pentagonului.

Exercițiul include avioane de vânătoare capabile să transporte focoase nucleare, dar nu vor fi arme reale la bord. SUA vor pune la dispoziție bombardiere B-52 care vor zbura de la baza aeriană Minot din Dakota de Nord. Zona principală a exercițiului se va afla la peste 625 de mile de Rusia.

Potrivit NATO, vor fi implicate până la 60 de aeronave, inclusiv avioane de luptă avansate, avioane de supraveghere și avioane cisternă. Zborurile vor avea loc deasupra Belgiei, Marii Britanii și a Mării Nordului.