Nationalistii bulgari au protestat impotriva guvernului, au cerut inchiderea bazelor militare NATO si au cerut neutralitatea tarii fata de razboiul din Ucraina

Poliția bulgară s-a încăierat joi cu susținătorii partidului ultranaționalist Vazrazhdane (Renaștere) care protestau împotriva politicilor guvernului prooccidental, cerând demisia guvernului și închiderea bazelor militare NATO.

Sute de protestatari care se opun sprijinului acordat Ucrainei în războiul cu Rusia s-au adunat în fața clădirii Parlamentului, fluturând steaguri naționale bulgărești și rusești, cerând alegeri anticipate în această țară care a trecut prin cinci scrutine în ultimii doi ani.

Mulți dintre ei au strigat „Demisia”, în timp ce poliția antirevoltă, complet echipată, a protejat clădirile guvernamentale, inclusiv ministerul apărării, spre care unii protestatari au aruncat cu ouă. Bulgaria, care a trimis arme în Ucraina, a ridicat săptămâna trecută interdicția asupra cerealelor ucrainene.

„Bulgarii nu vor să participe la războiul dintre Rusia și Ucraina, vrem să fim o țară neutră”, a declarat Neli Tyulekova, 60 de ani, o femeie de afaceri. Ea a precizat că bulgarii se opun trimiterii de arme în Ucraina, „ceea ce incită și mai mult la război”.

Unii protestatari au purtat pancarte pe care scria „Afară bazele americane! Bulgaria este o zonă de pace”, referindu-se la deschiderea unei noi baze militare în această țară membră NATO.

„Ultima instrucțiune care a venit de la stăpânii Bulgariei, din SUA, este ca Bulgaria să facă o nouă bază militară”, a declarat Kostadin Kostadinov, liderul Renașterii, în fața mulțimii. „Afară NATO!”

Protestatarii și-au încheiat plimbarea în fața unui monument al armatei sovietice și s-au ciocnit cu poliția care a încercat să îi oprească să se apropie de monumentul care a fost pus sub schele din motive de securitate.

Neli Balabanska, în vârstă de 51 de ani, inginer electrician, a declarat că speră că protestele vor forța guvernul să plece.

Separat, joi, Bulgaria a expulzat un cetățean rus și doi belaruși și le-a interzis să intre în Bulgaria în următorii cinci ani, din ordinul Agenției de Stat pentru Securitate Națională (SANS), a anunțat presa locală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *