Muzeul „Vasile Pogor” intră în renovare

foto_document

Începe reabilitarea Muzeului “Vasile Pogor”, sediul societății literare “Junimea” și al revistei “Convorbiri literare”. “Muzeul, cunoscut și sub numele de “casa cu ferestre luminate”, locul de întâlnire al personalităților care au marcat istoria României moderne și unul dintre cele mai importante simboluri culturale ale Iașului, își va recăpăta, odată cu realizarea lucrărilor de restaurare, strălucirea de altădată.

Contractul de reabilitare a fost semnat astazi. Conform CJ Iasi, monumentul istoric va fi restaurat cu fonduri nerambursabile, accesate în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020.

Monumentul istoric prezintă zone afectate de infiltrațiile de apă, de aceea se va interveni atât la fundația clădirii, cât și la pereți, acoperiș și jgheaburi. Ușile vor fi restaurate, tâmplăria ferestrelor și elementele din lemn degradate vor fi înlocuite. Totodată, instalațiile sanitare, termice și electrice vor fi înlocuite.

Spațiile din podul clădirii vor fi recompartimentate, aici urmând să funcționeze o sală destinată evenimentelor. Proiectul prevede și amplasarea unui lift pentru a facilita accesul persoanelor cu dizabilități în toate încăperile muzeale. Trotuarele vor fi refăcute și vor fi realizate rampe de acces pentru persoanele cu dizabilități. Parcul va fi reamenajat și va fi creată o zonă destinată spectacolelor în aer liber. În curte, va fi montat un panou informativ pe care va fi prezentat istoricul clădirii, scris și în limbajul Braille.