Muzeul ”Vasile Pogor”, în plin proces de reabilitare. Apare o nouă sală dedicată evenimentelor culturale

Muzeul “Vasile Pogor”, sediul societății literare “Junimea” și al revistei “Convorbiri literare”, se află în plin proces de reabilitate. Acum, imobilul are acoperiș nou.

În interiorul celebrului „Pod Pogor” a fost finalizată montarea izolației termice și se lucrează la instalațiile electrice și la cele de curenți slabi precum și la finisarea pereților. Spațiile din podul clădirii sunt compartimentate astfel încât, aici, să funcționeze o sală destinată evenimentelor culturale.

La nivelurile inferioare, pereții sunt în curs de finisare și pregătire pentru aplicarea stratului de var special.
Deoarece monumentul istoric era grav afectat de eroziune, au fost necesare intervenții la fundația clădirii.
Imobilul a fost consolidat, au fost înlocuite rețelele exterioare de apă și canalizare și realizate instalațiile de curenți slabi. Constructorul a refăcut încadramentele clădirii (elementele decorative de la fațadă) și a înlocuit jgheaburile de scurgere a apei. Ușile vor fi restaurate, iar tâmplăria ferestrelor și elementele degradate din lemn, schimbate. Pentru a permite accesul persoanelor cu dizabilități în toate încăperile muzeului, va fi montat un lift panoramic din sticlă.

Parcul din jurul clădirii va fi reamenajat și va avea o zonă destinată spectacolelor în aer liber.
Clădirea, monument istoric, este reabilitată și restaurată de către Consiliul Județean, cu fonduri europene nerambursabile, valoarea totală a lucrărilor fiind de 6,52 milioane de lei, iar termenul de finalizare a obiectivului de investiții, sfârșitul acestui an.

Intră în legătură cu echipa TeleM Iași!