Muzeul Satului Focuri, un loc plin de încărcătură istorică

Muzeul satului Focuri din judetul Iasi este un loc plin de traditie si incarcatura istorica. Implicarea VioricaiSabasanu dar si dragostea pentru istorie si cultura au facut-o pe fosta invatatoare sa transforme muzeul din Focuri intr-un spatiu unde obiectele vestimentare din lana si bumbac si-au gasit un loc deosebit langa mobilierul vechi de peste 70 de ani. La Muzeul Satului din Focuri, vizitatorii pot admira elemente tradiționale de vestimentație, ustensile și unelte agricole provenind din gospodăriile zonei. Timp de ani de zile, localnicii si iubitorii de istorie au donat diverse obiecte traditionale pentru a completa colectia istorica a muzeului. Desi nu este atat de cunoscut si promovat, muzeul reuseste sa stranga destul de multi vizitatori anual. 

Viorica Sabasanu, fostă învățătoare

Eu m-am implicat cu un grup de invatatori si cu ajutorul primariei si a Scolii Focuri care mi-a dat vitrine, mobilier si am adunat exponatele pe care le vedeti. Pana in 2009 ne-am ocupat de adunat. N-am avut local unde si am improvizat aici o casa taraneasca, cu doua odai si o tinda sau o sala. La inceput aveam aici simulat si podul in tinda, in sala dar dupa ce s-a renovat caminul si s-a facut cu geamurile acestea, am schimbat totul si trecuse ceva timp pentru ca atunci cand l-am inaugurat in 2009, domnul muzeograf mi-a dat indicatii cum sa il fac si am fost delegata de primarie sa ma ocup eu, ca sotia referentului cultural.

Muzeul a fost creat in urma cu 14 ani la initiativa Vioricai Sabasanu. Fosta invatatoare si-a dorit sa aduca in comuna in care locuieste o mica parte din traditiile de cand era copil.

Viorica Sabasanu, fostă învățătoare

La inceput nu am avut voie sa aduc decat obiecte din canepa, bumbac si lana. Toate naturale, nimic n-am avut de astea sintetice, dupa 10 ani le-am pus astea ca de acum au si astea peste 60 de ani. Ce am lucrat eu in 70, inainte de a ma marita, acum sunt tot vechi si apoi am reusit incet, incet.

Toate obiectele care au contribuit la crearea acestui muzeu provin din donatii ale locuitorilor din comuna Focuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *