Muzeul de Istorie Naturală din Iași va fi redeschis în 24 Ianuarie, după ce a trecut printr-un proces de modernizare

Primarul din Iași Mihai Chirica a anunţat, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, că Muzeul de Istorie Naturală va fi redeschis publicului pe 24 ianuarie 2024, pentru a omagia astfel 165 de ani de la înfăptuirea Unirii Moldovei cu Ţara Românească, relatează Agerpres.

Primarul a declarat că a fost semnat contractul pentru achiziţionarea mobilierului şi lifturilor din imobilul în care funcţionează Muzeul de Istorie Naturală. Edificiul are o importanţă ştiinţifică şi istorică, întrucât în Sala Elefant a fost semnat actul Unirii Principatelor Române. În aceeaşi clădire este şi sediul primei Societăţi a Medicilor şi Naturaliştilor din România.

„Suntem în fază de dotare. Data de 24 Ianuarie e un moment frumos care are o conotaţie specială pentru noi, ieşenii, pentru noi, moldovenii. Acolo, în una din camerele Muzeului de Istorie Naturală, Alexandru Ioan Cuza a fost ales domnitor. În timpul lucrărilor de renovare, reconsolidare şi modernizare a Muzeului de Istorie Naturală a fost restaurată şi camera în care a fost ales. Arată într-un mod frumos. Nu vreau să facem comparaţii. Cred că este un moment reparatoriu”, a afirmat Mihai Chirica.

Lucrările de reconsolidare şi modernizare a Muzeului de Istorie Naturală din Iaşi au fost derulate cu finanţare europeană, prin Programul Operaţional Regional 2014-2020 – Axa prioritară 5.

Preconizate iniţial că vor dura aproximativ doi ani, lucrările au început în 2019, au vizat consolidarea imobilului prin sistemul confinării zidăriei cu stâlpişori din beton armat, realizarea unui spaţiu administrativ în podul imobilului prin amenajarea parţială a acestuia, restaurarea elementelor artistice încă păstrate pe faţade şi refacerea decoraţiunilor şi profilurilor ancadramentelor ferestrelor, a brâurilor interioare şi exterioare, precum şi modernizarea integrală a clădirii la nivelul finisajelor interioare, a finisajelor exterioare şi instalaţiilor.

Proiectul prevedea şi refacerea integrală a instalaţiilor, pentru asigurarea confortului personalului, dar şi a vizitatorilor şi utilizatorilor bibliotecii Societăţii de Medici şi Naturalişti şi crearea de condiţii optime de păstrare a exponatelor.

Muzeul de Istorie Naturală din Iaşi a fost înfiinţat în 4 februarie 1834, fiind primul de acest fel din Principatele Române. Instituţia muzeală deţine peste 300.000 de exemplare din colecţiile de insecte, moluşte, amfibieni, reptile, păsări, minerale şi plante.

Interiorul clădirii este compus din biblioteca şi sala de conferinţe ale Societăţii de Medici şi Naturalişti, trei săli cu expoziţii de mamifere, două săli adăpostind colecţii ştiinţifice, o sală cu expoziţie de păsări, una cu expoziţie de nevertebrate inferioare, o sală cu expoziţie de nevertebrate şi insecte, o sală cu expoziţie mineralogie – paleontologie şi sala cu caracter istoric „Alexandru Ioan Cuza”.

În ziua de 5 ianuarie 1859, într-una din sălile de la etajul imobilului a fost ales domn al Moldovei colonelul Alexandru Ioan Cuza, ceea ce a însemnat declanşarea procesului unirii Principatelor Române, preambulul creării Statului Unitar Naţional Român.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *