Musuroi urias de furnici, expus la Ocolul Silvic din Iasi

Sharing is caring!

Ce se ascunde sub un urias musuroi de furnici? Cum isi croiesc drumurile insectele pe care le gasim in padurile din Romania? Orasul secret al furnicilor poate fi vazut, cu ochiul liber, la Ocolul Silvic din Iasi, acolo unde angajatii il ingrijesc cu o atentie sporita.

Un musuroi urias a fost luat din padure si adus intr-o camera, unde le-a fost aranjat un habitat prielnic pentru supravietuire. In timp, insectele si-au creat adevarate legaturi subterane, care leaga camerele principale de pamantul de la suprafata, iar crengile de copaci marcheaza traseele care duc spre centrul musuroiului.

Furnicile au si doua culoare de tranzit, pentru a facilita accesul intre zona cu mancare spre cea unde se afla regina mama.

Se comporta exact ca in mediul natural, galeriile sunt deja create. Furnicile transfera din stup impuritatile si le aduc in zona exterioara musuroiului. Furnicilor le place marul. Dupa ce furnicile mananca, creaza substantele nutriente, in vederea transferarii gura la gura, transfera hrana transformata cu substante nutriente celorlalte categorii de furnici, care le transfera in stup.

Furnicile sunt insecte sociale si au un habitat bine organizat, la fel ca oamenii. Desi nu le dam o prea mare importanta, vietuitoarele au un rol vital pentru coloniile in care traiesc, dar si pentru starea de sanatate a pamantului, spun specialistii.

Fiecare insecta are rolul ei bine definit in musuroi, iar furnicarul este intr-o permanenta activitate. Musuroiul se afla in incinta Ocolului Silvic din Iasi, acolo unde este monitorizat in permanenta.

Bogdan Alexe, sef Ocolul Silvic Iasi: “Acest musuroi este un organism viu, cu o structura bine definita, de la regina cu rolul ei in furnicar, pana la furnicile lucratoare, cu toata organizarea lor. Sunt furnici care asigura hrana, furnici care asigura paza. Cele care asigura hrana transfera mancarea pe care o ingurgiteaza in substantele nutrivele, pe care le transfera altor furnici, care le duc in stup. Stupul este bine organizat, toate mortalitatile, toate impuritatile, tot din primul compartiment le transfera intr-o zona exterioara, pentru a crea conditiile necesare supravietuirii”.

Furnicile rosii si-au construit cuibul subteran in jurul unui trunchi de arbore, folosit ca pilon de sustinere. Musuroiul este alcatuit din crengi si pamant si are o inaltime de o jumatate de metru. In natura, poate atinge pana la 2 m inaltime. Rolul unui astfel de habitat este acela de a mentine un microclimat favorabil in cuib si de a proteja colonia de schimbarile climatice.

Sutele de mii de furnici sunt atent ingrijite de angajatii Ocolului Silvic Iasi, si pentru ca iubesc substantele dulci, sunt hranite cu fructe, ficat, dar si cu branza de vaci.

Sergiu Carlig, responsabil Fond Forestier, Ocolul Silvic Iasi: “In fiecare zi suntem atenti sa aiba alimente, mere, pere, oua fierte, le mai dam si branza de vaci. Tot timpul suntem atenti sa aiba apa, sa se poata hidrata, sa nu le lasam sa se deshidrateze. Un ecosistem natural nu poate fi reprodus intr-un mod cert, la fel cum este el in natura. Noi am incercat, pe cat posibil, sa le oferim o casa cat de cat apropiata de ce au ele in padure”.

Furnica rosie se intalneste in padurile de conifere si de amestec, din tara noastra. Colonia este condusa de una sau mai multe regine. Cei mai numerosi membri ai coloniei sunt femelele lucratoare.

Iar o astfel de „familie” poate avea peste un milion de furnici. Insectele comunica intre ele cu ajutorul unor substante chimice – feromoni – secretate de glande specializate.

Furnicile se anunta reciproc de eventualele pericole si de descoperirea surselor noi de hrana. Micile insecte sunt valoroase pentru protectia padurilor, consumand anual chiar si 10 milioane de insecte daunatoare.

In curand, expozitia de la Iasi va fi deschisa si publicului larg, incepand cu luna aprilie.

shares