Municipiul Iasi primeste 75 milioane de lei ca schema de sprijin pentru functionarea sistemului centralizat de incalzire

cet

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, a aprobat repartizarea către bugetele locale ale unor unități administrativ-teritoriale a primei tranșe, în valoare de 102.869.697,39 lei, din schema de sprijin pentru funcționarea sistemelor centralizate de alimentare cu energie termică a populației pentru sezonul rece 2022-2023.

Suma repartizată este aferentă consumului de combustibil sub formă de păcură, cărbune și biomasă, potrivit cererilor depuse de unitățile administrativ-teritoriale până la această dată, urmând ca, la cererea administrațiilor locale, să fie alocate alte fonduri în următoarele tranșe – a precizat ministrul.

”Prin această măsură, sprijinim cetățenii și autoritățile locale în plata facturilor pentru încălzire. Încurajez autoritățile locale eligibile, care au sisteme de alimentare centralizată cu energie termică, produsă pe bază de păcură, cărbune și biomasă, să depună cerere”, a precizat ministrul Cseke Attila.

De această sumă vor beneficia municipiile Buzău, Motru, Odorheiu Secuiesc, Gheorgheni, Brad, Iași, Drobeta-Turnu Severin, Suceava, Vatra Dornei, Râmnicu Vâlcea și Timișoara, precum și orașele Nehoiu, Huedin, Întorsura Buzăului și Horezu.

La propunerea Ministerului Dezvoltării, Guvernul României a aprobat, în luna noiembrie, instituirea unui program de sprijin, în valoare de 250 de milioane de lei, pentru unitățile administrativ-teritoriale la nivelul cărora sunt funcționale sisteme de alimentare centralizată cu energie termică pe bază de cărbune, păcură sau biomasă, a amintit ministrul dezvoltării, care a subliniat că 16 unități administrativ-teritoriale sunt potențiali beneficiari ai acestui program.

MDLPA va deconta, în limita sumelor alocate din bugetul de stat în acest scop, unităților administrativ-teritoriale, în ordinea solicitărilor, până la 50% din suma facturată pentru achiziția de cărbune, păcură sau biomasă (inclusiv TVA), realizată în perioada octombrie 2022 – martie 2023 de către producătorul de energie termică.

Municipiul Iasi primeste cea mai mare suma, peste 75 milioane de lei pentru carbune/pacura. Municipiul Suceava va primi 8,6 milioane de lei pentru biomasa lemnoasa, in timp ce Vatra Dornei doar 632.000 lei pentru biomasa.