Municipalitatea Iaşi va crește gradul de îndatorare la BERD / Procentul de îndatorare crește de la 3%, la 5,16% după ce va fi accesat un împrumut de 46 de milioane de lei

praf iasi11

Municipalitatea ieșeană va crește gradul de îndatorare la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) după ce va accesa un nou împrumut pentru a reconstrui Depoul din Zona Dacia, anunță Agenția de presă Rador.

Edilul Mihai Chirica a precizat că proiectul va fi demarat la începutul anului viitor. Valoarea împrumutului este de aproximativ 46 de milioane de lei.

Inițial, proiectul prevedea doar o modernizare a Depoului Dacia, însă studiile au arătat că infrastructura construită în zonă, în urmă cu peste 40 de ani, este depășită și trebuie reconstruită.

„Este vorba despre o extindere a împrumutului pe care deja îl derulăm și care vizează un obiectiv important modernizarea depoului din Dacia, de fapt, e mai mult decât o modernizare, practic, îl demolăm în totalitate pe cel existent și mărim capacitatea de adăpostire pentru tramvaiele noi și pentru autobuzele electrice. Face parte din programul de modernizare a transportului public pe secțiuni care nu găsesc finanțare încă pe fonduri europene. Dacă vom găsi finanțare, ne vom comporta exact cum ne-am comportat și cu școlile, le-am început pe BERD, după care le-am reintrodus pe fonduri europene și sumele au rămas în rezervă pentru proiecte de modernizare, tot cu eficiență energetică, alte școli, respectiv co-finanțare în continuare pentru depoul din zona Dacia”, spune primarul Mihai Chirica.

Consilierul USR Răzvan Timofciuc a arătat că, în momentul de față, proiectul este necesar Iașului iar împrumutul, momentan, este singura soluție de realizare a acestuia. Durata de realizare a proiectului este de 2 ani.

„În prezent, gradul de îndatorare este puțin peste 3%. În urma contractării acestui credit, va fi de 5,16 ceea ce este rezonabil pentru o municipalitate de dimensiunea Iașului”, susține consilierul USR.