Piata muncii din Iasi, “invadata” de angajati adusi din Asia

A crescut numarul strainilor din afara tarilor europene, care lucreaza in judetul Iasi.

Sharing is caring!

A crescut numarul strainilor din afara tarilor europene, care lucreaza in judetul Iasi. Cei mai multi muncitori sunt din Asia si lucreaza la inaltime, in constructii. Totodata, si numarul amenzilor aplicate angajatorilor sunt mai mari, pentru ca si valoarea sanctiunilor prevazute de lege sunt mai aspre.

Declaratiile au fost facute de seful Inspectoratului Teritorial de Munca, invitat aseara, in jurnalul de Stiri de la Tele M.

In aceasta perioada, insectorii de la Munca fac verificari si controale la toti agentii economici, care isi desfasoara activitatea pe teritoriul judetului nostru. Iar neregulile nu au fost putine. De la lipsa contractelor de munca si pina la neechiparea corespunzatoare a angajilor, mai ales a celor care lucreaza in are liber.

George Tanasievici, inspectorul sef al ITM Iasi, a vorbit despre sanctiunile date angajatorilor, care nu isi respecta nici proprii salariati si nici legile statului.

George Tanasievici, inspector sef ITM Iasi: “Pe partea de relatii de munca si aici, in principal, vorbim despre munca la negru, pe care o denumim foarte plastic munca nedeclarata, am avut 379 de controale cu 379 de agenti economici controlati, avem si agenti economici depistati ca au incalcat aceasta legislatie si, mai alesc, codul muncii. Am aplicat 127 de sanctiuni contraventionale, toate aceste sanctiuni avand o valoare a amenzilor aplicate de 388.000 de lei. O valoarea destul de mare, spunem noi“.

Si normele elementare pentru protectia muncii sunt ignorate de angajatori, spune seful ITM Iasi, George Tanasievici. Intre lunile iulie – septembrie, 312 angajatori au fost amendati pentru astfel de nereguli.

George Tanasievici, inspector sef ITM Iasi: “Am depistat un numar de 937 de neconformitati. Toate acestea fiind sanctionate la nivelul trimestrului III cu o suma de 69.000 de lei, toate intrand in 9 amenzi contraventionale aplicate in activitatea stricta de control”.

Sefii de la ITM sustin ca a crescut numarul muncitorilor necalificati, veniti din afara granitelor statelor europene. Cei mai multi dintre ei lucreaza in constructii si se specializeaza la locul de munca, la noi in judet.

George Tanasievici, inspector sef ITM Iasi: “Aici se simte lipsa fortei de munca si, mai ales, a fortei de munca necalificata, cei care trebuie sa duca domeniul asta si sa il continue. Munca strainilor e deja un fenomen pe care il putem observa cu totii. Anul asta vorbim de cateva sute de astfel de straini, care au venit sa lucreze in judetul Iasi. Dar se preconizeaza anul viitor sa fie cateva mii de astfel de lucratori. E un fenomen care se accentueaza. Si asta din cauza lipsei fortei de munca de la noi din judet. De fapt, e criza fortei de munca de care tot vorbim de cativa ani. Vin din tari precum Vietnam, Sri Lanka, mai sunt si din Republica Moldova. Dar, in principal, din Asia”.

Controale in randul angajatorilor vor fi facute pana la finalul anului. In aceasta perioada, salariatii care lucreaza in aer liber trebuie sa primeasca ceai fierbinte si sa li se asigure un loc incalzit, in care sa se adaposteasca 15 minute la fiecare ora, spun inspectorii ITM.

shares