Muncim pentru mâncare și utilități

bani-femeie-numara-bani

Muncim ca sa mancam si sa platim taxele si utilitatile. Mancarea, medicamentele si utilitatile depasesc 60 la suta din venitul lunar al iesenilor. Cei mai multi ieseni nu reusesc sa mai puna ceva bani la saltea.

Veniturile totale medii lunare in trimestrul III al anului trecut, pe o gospodarie din Romania au fost de 5302 lei. Cheltuielile medii lunare au fost de 4444 lei. Cei mai multi bani se duc pe cheltuielile de consum.

Ciprian Constantin Iftimoaei, statistica Iasi

Romanii isi cheltuie in mare parte aceste venituri obtinute in proportie de 60,3 % pe ceea ce inseamna cheltuieli de consum, alimente, bunuri alimentare, plata unor servicii cum ar fi energia electrica, gazul, internetul si alte asemenea tipuri de servicii.

Iesenii spun ca nici nu se mai gandesc sa stranga bani pentru ca nu au de unde.

R: Pe ce cheltuiti cel mai mult?

I: Pe medicamente, pe mancare mai putin ca mai fac si economie si pe astea pe utilitati, gaz, lumina.

R: S-au scumpit?

I: S-au scumpit, acum se scumpesc iar, vedem acusi facturile.

R: Reusiti sa mai puneti bani de-o parte?

I: Niciodata. Nu ma ajunge pensie cu pensie cum ar veni. Nu, imposibil, cat am cauta, cheltui foarte mult pe medicamente, am mai multe boli, asta este.

R: dar, lunar va mai raman ceva bani? Dupa toate acestea?

I: Nu, nu nici nu imi ajunge. Mai amanetez cate ceva, iar datorii, pana asa, iar datorii. E greu, eu stiu ce sa zic. E greu acum cu un loc de munca, mai ales cu pandemia aceasta.

In momentul de fata ca mai multi stau acasa, ca sunt in sesiune, nu stiu, pe mancare si cam atat. Transport, taxi.

R: Practic, mancare si utilititati. Reusesti sa mai pui ceva bani de-o parte?

I: Fiind student, nu am cum, nu am venituri chiar asa mari incat sa imi pot permite sa economisesc niste bani.

Chiria e separat fata de banii de buzunar sa spunem asa.

R: Reusesti cu banii de buzunar sa mergi in vacante, in concedii?

I: Da, nu sunt chiar atat de putini, dar nici chiar asa multi. Un trai decent.

R: Cam de ce suma dispui asa lunar?

I: Lunar, cam 1500, 2000 de lei.

R: Pe ce se duc banii?

I: Pe ce, pe alimente si pe utilitati.

R: Reusiti sa mai puneti de-o parte ceva lunar?

I: Daca ne straduim, da.

R: Va ajung banii de la o luna la alta?

I: Depinde, de luna, mie personal, da.

R: Practic, cei mai multi bani ai dumneavoastra se duc pe mancare si utilitati. Mai reusiti sa faceti si altceva cu banii?

I: Un concediu, doua pe an si cam atat.

Potrivit Institutului National de Statistica, mediul de rezidenta influenteaza diferentele de nivel si de structura intre veniturile gospodariilor din mediul urban si mediul rural. Atat veniturile cat si cheltuielile lunare ale unui roman din mediul urban sunt mari fata de mediul rural. Salariile medii nete lunare din Iasi, depasesc pragul de 3200 de lei pe luna. Pensiile sunt insa mai mici.

R: Pe ce cheltuiti cel mai mult?

I: Mancare, nu?

R: Mancarea si utilitatile sunt cele mai costisitoare.

I: Mancare, utilitati, ca din pensia pe care o avem, cam asta e. De ce sa nu fim realisti? Si medicamente si eu si sotia, se duce aproape un sfert din pensie, dar asta e viata, mergem inainte.

R: Mai reusiti sa faceti si altceva cu banii?

I: Nu, ce sa reusesti?  Ne ajuta copiii.

R: Practic, nu mai puneti nimic de-o parte de la luna la luna?

I: Nu e posibilitate. Da, sigur, cred ca sunteti si voi constienti de treaba asta ca este imposibil sa mai poti sa mai pui cand s-au scumpit toate. Cand te duci acum de exemplu, ma duc in Kaufland si mai cumparam cate ceva, pai la preparate ma uit prin raft la preturi, ca produsele nu poti sa te atingi deloc de ele ca tot e scump. O scumpire, mi-a dat niste bani la pensie, ne-a pacalit, mi-a dat nist bani la pensie di dincolo au inceput sa creasca preturile intr-un hal fara de hal.

Potrivit Institutului National de Statistica, mediul de rezidenta influenteaza diferentele de nivel si de structura intre veniturile gospodariilor din mediul urban si mediul rural. Atat veniturile cat si cheltuielile lunare ale unui roman din mediul urban sunt mari fata de mediul rural. Salariile medii nete lunare din Iasi, depasesc pragul de 3200 de lei pe luna.