Culturile de porumb, floarea soarelui și rapiță sunt compromise în România din cauza secetei

Seceta

În judeţul Galaţi, din cele 7.000 de hectare însămânţate cu rapiţă în toamna anului trecut, aproximativ 3.800 au fost compromise. Probleme sunt şi la culturile de porumb şi floarea soarelui.

Potrivit specialiştilor, în ceea ce priveşte rezerva de apă din sol, se poate spune că există un deficit extrem. Cele mai mari probleme până acum sunt la culturile de rapiţă.

„Perioada de însămânţare a coincis cu o perioadă fără precipitaţii, pentru că seceta a înăsprit solul şi nu au fost condiţii optime pentru crearea unui pat germinativ corespunzător, fermierii fiind obligaţi să însămânţeze pentru ieşeau din perioada optimă de semănat. Din suprafaţa de 7.000 de hectare de rapiţă, aproximativ 3800 de hectare sunt compromise şi se vor reînsămânţa cu porumb şi floarea soarelui”, susţine Doina Ragea, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Galaţi.

Probleme sunt şi în judeţul Brăila. Din cauza secetei, recoltele riscă să fie mult mai mici decât anul trecut. În plus, preţurile la care se vor vinde grânele se anunţă a fi cel puţin duble faţă de anul trecut. Fermierii spun că grâul sau porumbul au nevoie de o medie de precipitaţii de 350 – 450 litri pe metru pătrat. Prin urmare, ploile din martie au fost insuficiente.

Potrivit Asociaţiei Fermierilor din România, producţia medie la hectar la principale culturi ar putea înregistra în acest an o reducere de 15% din cauza secetei instalate încă din luna ianuarie.