Moș Nicolae, sărbătore cu nuielușe și dulciuri

ghetute

V-ati pregatit ghetutele? In seara aceasta vine Mos Nicolae! Legenda spune ca Nicolae se deghiza si se strecura in casele celor nevoiasi, lasand bani, haine si merinde. Insa, de departe, cea mai populara poveste este cea a tatalui care, in lipsa banilor, voia sa-si impinga fetele la desfrau. Atunci, Mos Nicolae s-a strecurat in casa barbatului si a pus bani pentru fiecare dintre cele trei fete, in sosetele puse la uscat in fata sobei.

Sunt multe legende in ceea ce-l priveste pe Mos Nicolae, insa toate au un punct comun: generozitatea.
Tradiția spune că trebuie să pui în apă nuielușa pe care ai primit-o de Moș Nicolae și dacă aceasta înflorește până la Crăciun, atunci Sfântul Nicolae ți-a acordat iertare pentru faptele tale năzdrăvane. O alta tradiție legată de nuielușă spune că aceasta trebuie pusă în apă pentru a prevesti roadele următorului an. Astfel, dacă nuiaua înflorește până de Anul Nou, următorul an va fi unul roditor.
Spre deosebire de Moș Crăciun, care are o sanie, Moș Nicolae călătorește pe un cal alb, care poate semnifica zăpada.
Obiceiul cadourilor in ghete isi are orginea in legenda celor trei surori sarace ajutate de Sfantul Nicolae sa se casatoreasca. Pentru fiecare dintre ele, sfantul a lasat cate un sac de aur pe prispa casei, care sa serveasca drept zestre pentru viitoarele mirese. Pandit de tatal fetelor cand a adus zestrea pentru maritisul mezinei, identitatea Sfantului Nicolae care introducea saculetul cu aur pe hornul casei a fost dezvaluita tuturor. De aici provine si obiceiul agatarii sosetelor de semineu.