Mortalitate piscicolă pe râul Siret: Compania Regională de Apă Bacău amendată pentru… poluarea apei

Garda Națională de Mediu Bacău a impus o amendă în valoare de 50.000 lei Companiei Regionale de Apă Bacău (CRAB) în urma unor controale desfășurate în legătură cu mortalitatea piscicolă apărută recent pe râul Siret, în aval de stația de epurare.

Conform Gărzii de Mediu, la data de 12 septembrie 2023, C.R.A.B. Bacău a notificat Administrația Bazinală de Apă Siret că urmează să efectueze lucrări de reparații la stația de epurare și a solicitat o derogare pentru 30 de zile de la limitele NTPA 011/2005 la NTPA 002/2005 pentru evacuarea apei uzate în emisarul râului Bistrița.

În urma acceptului oferit de Administrația Bazinală de Apă Siret, începând cu data de 17.10.2023, apele uzate menajere intrate în stație au fost evacuate în emisar (râul Bistrița) fără să mai fie epurate. C.R.A.B. Bacău nu a notificat autoritățile de mediu (GNM Bacău, APM Bacău) cu privire la această evacuare de ape uzate neepurate.Gura de evacuare a stației C.R.A.B. Bacău în râul Bistrița se află amonte, la aproximativ 3 kilometri, de situl natura 2000 – ROSPA0063 Lacurile de Acumulare Buhuși – Bacău – Berești, punând în pericol ecosistemul din această zonă.Garda Națională de Mediu a reacționat imediat și a aplicat o sancțiune contravențională amendă în valoare de 50.000 lei societății C.R.A.B. Bacău pentru încălcarea prevederilor Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 195 din 2005 privind protecția mediului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *