Mormânt vechi de 2.500 de ani, descoperit de arheologi la Dobreni, Neamț

un-mormant-vechi-de-peste-doua-milenii-a-fost-descoperit-in-neamt_79114000

Un mormânt vechi de cel puţin 2.500 de ani a fost descoperit, recent, de arheologii Complexului Muzeal Naţional Neamţ, în localitatea Dobreni. Descoperirea a venit pe fondul cercetărilor realizate la o movilă funerară, cunoscută în limbajul de specialitate drept tumul.

Mai multe astfel de structuri au fost observate într-o zonă împădurită de pe teritoriul localităţii Dobreni, de către arheologul dr. Alexandru Gafincu.

Cu scopul de a stabili momentul cronologic când au fost ridicaţi aceşti tumuli, s-a realizat o săpătură într-o movilă funerară, specialiştii reuşind să obţină o serie de informaţii ştiinţifice extrem de valoroase.

În interiorul acestuia a fost identificată o groapă de formă aproximativ rectangulară, care avea într-un colţ un vas de lut, de mici dimensiuni, dar foarte friabil.

În partea opusă a gropii au fost identificate resturi de oase umane arse, precum şi câteva piese mai deosebite din bronz. Este vorba de capete de ace în formă de elice şi de o posibilă fibulă.

Totodată, au fost identificate şi resturi ale unor mărgele de mici dimensiuni, realizate, cel mai probabil, din chihlimbar.

Pe baza tipologiei pieselor de bronz, dr. Vasile Diaconu a precizat că se poate afirma că acel mormânt de incineraţie aparţine unui interval cronologic cuprins între secolele V-III Î.Hr. sau poate chiar mai devreme.

Conform echipei de arheologi, urmează etapa restaurării artefactelor descoperite, care vor aduce informaţii ştiinţifice valoroase despre obiceiurile funerare din perioada getică.