Morgan Stanley: SUA ar putea evita recesiunea în 2023, dar Europa nu va fi așa de norocoasă

recesiune

Marea Britanie și economiile din zona euro vor intra probabil în recesiune anul viitor, potrivit Morgan Stanley, în timp ce Statele Unite ar putea scăpa la limită datorită unei piețe a locurilor de muncă rezistente, transmite Reuters.

În același timp, așteptata redeschidere a Chinei după aproape trei ani de restricții COVID-19 ar urma să conducă la o redresare a propriei economii și a altor piețe emergente din Asia, au declarat analiștii băncii de investiții într-o serie de rapoarte publicate duminică.

„Riscurile sunt în sensul scăderii”, se arată în rapoarte, care estimează că economia mondială va crește cu 2,2% anul viitor, mai puțin decât cea mai recentă estimare de creștere de 2,7% a Fondului Monetar Internațional.

Anul viitor, Morgan Stanley prevede o divizare accentuată între economiile dezvoltate „în sau aproape de recesiune”, în timp ce economiile emergente „își vor reveni modest”, dar a precizat că o redresare globală va rămâne probabil evazivă. Economia Chinei a fost prognozată să crească cu 5% în 2023, depășind creșterea medie de 3,7% așteptată pentru piețele emergente, în timp ce creșterea medie în Grupul celor 10 țări dezvoltate a fost prognozată la doar 0,3%.

Băncile centrale din întreaga lume au majorat ratele dobânzilor în acest an pentru a limita inflația galopantă, iar în Statele Unite, Morgan Stanley a prezis că Rezerva Federală va menține ratele ridicate în 2023, deoarece inflația rămâne puternică după ce a atins un nivel maxim în trimestrul al patrulea al acestui an.

Morgan Stanley este una dintre cele mai mari și importante bănci de investiții din lume.