Monopost de curse, construit de studenții TUIASI

Studenții Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași au început să construiască un nou monopost, după ce au fost admiși până în prezent la trei curse de „Formula Student”, ediția 2022. Competiția a fost suspendată in timpul pandemiei dar profesorii și studenții de la TUIASI vor participa anul acesta, începând cu luna iunie, la cursele organizate în Italia, Olanda și Croația. Aceștia s-au înscris și la etapa din Spania, dar rezultatele nu au fost încă anunțate.

Înscrierea in aceasta competitie sportivă nu presupune doar abilitatea de a construi o mașină de curse conform tuturor instrucțiunilor. Studenții au intrat în competiție cu alți tineri din toată lumea, le-au fost testate cunoștințele de inginerie, motorsport, dar și de cultură generală. Deja au fost achitate taxele de aproximativ 2.000 de euro, fără TVA, pentru a participa la primele două curse: din Olanda și Italia.

”Formula Student este un mod de viață pentru studenți. Formula Student atrage studenții pasionați, acesta ar fi cuvântul cheie pentru tot ce înseamnă formula Student. Este o licență internațională este un concurs care se desfășoară de multă vreme este un complex de manifestări care se desfășoară în diverse puncte din Europa, la care participă foarte multe universități anul acesta. Studenții noștri s-au calificat la niște competiții în Italia, în Spania în Croația și Olanda. Sunt de fapt niște concursuri, nu este pur și simplu un concurs ca la Formula 1 este un concurs de proiecte tehnice. Studenții vin cu niște inovații, vin cu niște aspecte care țin de realizarea unui astfel de monopost.”- a declarat Eugen Seghedin, prorector TUIASI

De peste 15 ani, de când proiectul Formula Student se desfășoară la nivelul univesității, studenții vin cu proiecte noi, inedite pentru a participa la cât mai multe astfel de competiții. De această dată, studenții de la Facultatea de Mecanică, Facultatea de Construcții de Mașini și Management Industrial, cât și de la Facultatea de Electronică, Teleomunicații și Tehnologia Informației, au un nou deadline, ca în următoarele 2 luni să finalizeze automobilul pentru curse.

E o mândrie pentru mine și de muncit muncesc foarte mult. Vin la 8 dimineața, îmi fac treaba, facultatea și apoi uneori stau până la 10 seara tot aici și încerc să fac ceva. Va fi finalizat în aproximativ 2 luni, plus minus. Nu știm niciodată, probleme apar și deficitul de fonduri există. Monopostul acesta are posibilitatea de a bate orice record din lume și nu știu, pasiunea mea turnată în el.”- a declarat Bogdan Boroleanu, student

În acest moment, 18 studenți s-au organizat și s-au apucat de tăiat, sudat și de construit monopostul cu care vor concura la Formula Student. Munca lor a devenit o pasiune, timpul lor liber fiind dedicat proiectului. 

Rusu Liliana, team leader TUIASI Racing Team

18:35 În primul rând ne împărțim pe departamente. Fiind o echipa, ca să funcționăm mai ușor avem departamentul de proiectare, de documentație și bineînțeles construcție și aceste departamente sunt împărțite cum ar veni pe subcategorii, departamente mai mici, unde se împarte munca pentru fiecare, exactă și le dau la fiecare un deadline, ca să știu că se face treaba pe rând și se face cum trebuie.

Am început cadrul, l-am sunat și urmează să punem motorul pe el. La motor mai trebuie puse injectoarele, urmează și bobinele, după care, după montarea mototului vin sudate și făcute și brațele de pe față și ansamblul de suspensie pe spate, după care asamblate și roțile și fuzetele. Urmează ansamblul pedalier, scaunul, coloană de direcție după care caroseria și cu partea de aero. 19:46

Probele constau în susținerea proiectului în fața comisiei, formată din ingineri de la cele mai cunoscute companii de profil din lume. Alte probe vizează siguranța monopostului, inclusiv un „tilt test” în care mașina este înclinată la 60 de grade cu tot cu pilot înăuntru, pentru a vedea dacă aceasta se răstoarnă. Sunt probe de zgomot, de frânare, iar dacă toate acestea sunt trecute cu brio are loc competiția sportivă, în care echipa concurează pe circuit cu monospostul creat alături de alte echipe din toată lumea.

Intră în legătură cu echipa TeleM Iași!