Momentele cruciale care i-au salvat viata lui Eriksen

Imaginile șocante de aseară din capitala Danemarcei, cu jucătorul Christian Eriksen căzut subit pe gazon și resuscitat de medici au făcut înconjurul planetei. Starul danez “a avut zile” dar au contat enorm și intervențiile ulterioare momentului în care a suferit de infarct miocardic acut.

Căpitanul Danemarcei, Simon Kjaer a avut un rol major aseara. După ce prietenul sau a căzut pe gazon, jucătorul de la AC Milan a avut grija ca Eriksen sa nu-si înghită limba și l-a întors pe o parte ca respire.

Tot Kjaer a fost cel care i-a consolat partenera lui Christian, care privea înmărmurita întreaga secventa. “In echipa Danemarcei nu vorbim de simpli coechipieri. Oameni precum Simon Kjaer și Kasper Schmeichel ii sunt prieteni și răspund de Christian Eriksen în momentele în care acesta are nevoie. Tot ei au consolat-o pe partenera lui Christian. Construim jucători și îi urcam pe piedestal dar sunt oameni ca toti restul”, a spus Henry Winter, jurnalist The Times.

Arbitrul partidei, Anthony Taylor a avut de asemenea, o contribuție la salvarea jucătorului. Acesta a permis imediat intervenția medicală fiind cunoscut faptul ca primele 3 minute pot fi decisive în astfel de situații.

Cel mai important rol l-a avut medicul naționalei Danemarcei. Acesta l-a resuscitat pe teren folosind și defribilatorul. “Era inconștient. Când am ajuns lângă el era așezat pe o parte, respira și i-am simțit pulsul dar, dintr-o data am început sa-i facem resuscitare cardio-pulmonara. Ajutorul a venit imediat din partea staff-ului medical și am făcut ce trebuia sa facem, ca sa-l aducem pe Christian înapoi. A vorbit cu mine înainte sa-l ducem la spital”, a spus Martin Boesen, medicul naționalei Danemarcei.

Jucătorul a fost dus la un spital aflat la 1,5 kilometri depărtare de stadion, acolo revenindu-si complet. Chiar a reușit sa ia legătura cu coechipierii sai înainte ca partida sa fie reluata.

În acele momente cumplite, jucătorii Danemarcei au făcut un zid pe teren în jurul lui Eriksen. Fanii prezenți pe stadion i-au scandat numele. După ce s-a anunțat ca starea fotbalistului este stabila au fost urale de bucurie și suporteri cu lacrimi în ochi.

Finlanda s-a impus cu scorul de 1-0 deși pana la momentul prăbușirii pe teren a lui Eriksen nu avise niciun șut tras pe spațiul porții. Jucătorii Danemarcei au avut puterea sa revină pe gazon în aplauzele finlandezilor dar era clar ca nu le mai stătea mintea la fotbal.

Erau jucători istoviti complet emoțional. A fost o experienta traumatica. Unii dintre ei nu erau în stare sa joace, alții erau ok. Ne-am străduit sa facem lucrurile bine. Nu este normal sa joci un asemenea meci când unul dintre prietenii noștri suferă o asemenea problema la inima. Vom oferi sesiuni de terapie și sunt oameni care ne pot ajuta”, a spus după meci antrenorul Danemarcei Kasper Hjulmand.