Momente de panică la Școala „Ion Simionescu”
Momente de panică astăzi, la Școala Gimnazială „Ion Simionescu” din Iași, după ce trei copii au ajuns la spital în urma unui incident banal. Micuții s-au speriat după ce au atins câteva planșe din plastic, impregnate de praf, iar diriginta clasei a sunat imediat la 112.
Inițial, pompierii au fost alertați privind o posibilă intoxicație cu substanțe din laboratorul de chimie, doar că alarma s-a dovedit a fi falsă, iar pentru a elimina orice suspiciune, cei trei copii au fost transportați la Spitalul „Sfânta Maria”.
Georgică Onofreiasa, Purt. Cuv. ISU Iași:„Până la ajungerea forțelor de intervenție profesioniste la locul solicitării, un minor a fost transportat la Spitalul Clinic de Urgență „Sfânta Maria” Iași. Ulterior și ceilalți doi minori au fost preluați conștienți de către echipajul de transport victime multiple și transportați la Spitalul de Copii pentru investigații amănunțite, copiii acuzând parestezie la membrele superioare. În urma măsurătorii concentrației de oxigen în sălile indicate, echipajul CBRN a constat că oxigenul se află în limitele normale, 21% concentrație de oxigen.”
Doi copii acuzau alergii ușoare la mâini. După ce au fost consultați, medicii au constat că sunt în afara oricărui pericol.
Cătălina Ionescu, Purt. Cuv. Spitalul pentru Copii: „Cei trei copii, în vârstă de 12 ani, sunt cu stare generală bună, fără semne clinice de intoxicație, stabil hemodinamici. Din datele de amnamneză și simptomatologia prezentată anterior de acețti copii, respectiv parestezie la nivelul unei mâini, este posibil ca ecști copii să fi avut o reacție alergică de contact, prin contactul cu o suprafață plină de praf.”
Conducerea Școlii Gimnaziale „Ion Simionescu” susține că în unitatea de învățământ nu sunt depozitate substanțe periculoase pentru copii.
Sabina Manea, Director Școala Gimnazială „Ion Simionescu”: „Niciun copil nu s-a intoxicat. În școala noastră nu există substanțe periculoase. Toate substanțele care existau odată în laboratorul de chimie au fost eliminate conform legii. Copiii au pus mâna pe niște șabloane de plastic, au presupus că sunt impregnate cu substanțe, noi ne-am speriat, bineînțeles, când ne-au spus că le-a apărut ceva pe mână, am chemat salvarea imediat, pentru că nu putem să ne asumăm niciun risc când vine vorba despre copii și apoi analizând situația cu atenție, ne-am dat seama că este o alarmă falsă.”
Acesta a fost unul dintre zecile de cazuri care s-au dovedit a fi alarme false, înregistrate în unitățile de învățământ din Iași.