Moment istoric pentru UDMR. Va avea doi primari in judetul Bacau si consilieri locali in alte 6 comune

Moment istoric pentru UDMR care va avea primari în doua comune din judetul Bacau și consilieri locali în șase comune în care locuiesc ceangăi, a anuntat președintele UDMR din județul Bacău, László Pogár, pentru agentia ungară de presă MTI.

Pentru prima dată în istorie, comuna Găiceana – care include şi satul Arini, locuit de ceangăi – va avea un primar UDMR în persoana Alinei Gál. Tânăra economistă, care a terminat masteratul la Londra, a câştigat 38% din voturi desi maghiarii reprezintă 10% din populaţia comunei. Asadar, candidata a fost susţinută într-un număr mare şi de alegători români.

Alina Gál (foto) s-a întors acasă din străinătate şi a lucrat ca manager de resurse umane pentru Asociaţia Maghiarilor Ceangăi din Moldova. Potrivit liderului UDMR din judet, comuna băcăuană nici că ar putea avea un conducător mai pregătit ca Alina Gál.

Laszlo Pogár, care este consilier local al Primăriei Găiceana încă din 2008, a relatat că speranţa este ca după aceste alegeri locale, numărul consilierilor locali UDMR să reuşească să crească de la unu la patru.

Péter Oltean, primarul oraşului Ghimeş-Făget a reuşit să câştige un nou mandat, obţinând 67% din voturi. După ce a primit 63% din voturi, uniunea deţine şi majoritatea în consiliul local din Ghimeş-Făget.

László Pogár a relatat că este pentru prima oară în istorie cănd UDMR a reuşit să intre şi în administraţii locale ale unor comune din Moldova, locuite şi de ceangăi, în care nu au mai existat niciodată reprezentanţi maghiari.

O astfel de comună este Nicolae Bălcescu, situat la cinci kilometri de oraşul Bacău, cu o populaţie de 9000 de locuitori, care include şi localitatea Valea Seacă, în care locuiesc şi ceangăi. Aici, UDMR ar putea obţine un mandat, iar după redistribuire, chiar şi două mandate.

În Parincea – care include şi localitatea Vladnic, locuită şi de ceangăi, uniunea se aşteaptă la două mandate de consilieri locali.

La primăria din comuna Cleja şi la cea din comuna Pârjol – de care aparţine Pustiana, UDMR va avea câte un consilier local, a relatat preşedintele UDMR din judeţul Bacău.

László Pogár a apreciat că succesul se datorează faptului că, ceangăii din Moldova au văzut că UDMR face o treabă cinstită şi lucrează pentru comunitate, astfel că şi-au arătat aprecierea prin intermediul voturilor exprimate.

La cel mai recent recensământ din România, judeţul Bacău a fost singurul judeţ din ţară în care numărul maghiarilor a crescut. Din cei 600 000 de locuitori ai judeţului, 4.651 au declarat că sunt de etnie maghiară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *