Moment aniversar la USAMV Iași

foto_USAMV

Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară “Ion Ionescu de la Brad” din Iaşi organizează vineri, 22 iunie 2018, începând cu ora 10:00, în Aula Magna „Haralamb Vasiliu”, Workshop-ul aniversar 200 de ani de la nașterea marelui agronom Ion Ionescu de la Brad.

În cadrul evenimentului vor fi decernate două titluri de Doctor Honoris Causa: Prof. univ. Dr. Dr. h.c. Sorin Mihai CÎMPEANU, Rector al Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București și Prof. univ. emerit Dr. Valeriu TABĂRĂ, Președinte al Academiei de Științe Agricole și Silvice “Gheorghe Ionescu – Șișești.

Workshop-ul aniversar „200 de ani de la nașterea marelui agronom Ion Ionescu de la Brad”, va fi deschis cu un mini-Concert cameral, Cvartet Artes, de la Universitatea Națională de Arte “George Enescu” din Iași și va continua cu mesajul Rectorului USAMV Iași, Prof. univ. dr. Vasile VÎNTU, având în program prezentarea unor importante comunicări din partea Academiei Române, Academiei de Științe Agricole și Silvice și USAMV Iași cu privire la viața și activitatea marelui agronom, precum și acordarea de diplome și plachete aniversare.

„Anul acesta este pentru noi un an jubiliar, având în vedere că aniversăm 200 de ani de la nașterea Acad. Ion Ionescu de la Brad, mare agronom român, născut în 1818, al cărui nume îl purtăm cu mândrie şi cu bucuria de a continua marea tradiție în științele agronomice şi medical-veterinare. Acest jubileu încurajează comunitatea noastră academică să celebreze originile învățământului superior agronomic românesc şi, de asemenea, să găsească resursele şi înțelepciunea necesare pentru a face față provocărilor actuale, în vederea îndeplinirii misiunii pe care ne-am asumat-o. Suntem mândri de rădăcinile pe care le avem şi bucuroși de a putea onora fondatorul ce a pus temelia pe care continuăm să construim şi în prezent. Misiunea noastră centenară este de a inspira viitoarele generații ce se vor forma în cadrul Universității noastre, în spiritul tradițiilor şi valorilor pe care le celebrăm”, a declarat Prof. univ. dr. Vasile VÎNTU, Rectorul Universității de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară “Ion Ionescu de la Brad” din Iaşi.

Ion Ionescu de la Brad (1818-1891) a fost agronom, economist, savant și scriitor, personalitate de renume a secolului al XIX-lea. S-a format în cadrul celor mai renumite școli ale vremii, studiind la Academia Mihăileană de la Iaşi (1835-1838), cea mai mare instituție de învățământ din Moldova, apoi a studiat agricultura în Franța (1838-1841), de unde a adus metode de învățare şi practici agricole, moderne pentru timpul său.