Moldoveni exploatați în Italia. Badante, zidari și muncitori în agricultură lucrau la negru și plăteau pentru un loc de muncă

2badanti

foto: gazetaromaneasca

O rețea de infractori formată din 14 persoane a fost destructurată la Roma în urma plângerii depuse de o tânără din Republica Moldova care a fost hărțuită de angajatorul ei, informează Corriere della Sera.

Liderul rețelei era un bărbat de 74 de ani care a ajuns în arest la domiciliu, împreună cu alți doi complici. Promițându-le locuri de muncă în Italia, aceștia aduceau persoane din Republica Moldova, înscriindu-le într-o asociație umanitară fictivă, apoi le plasau la locuri de muncă unde lucrau la negru, fără niciun drept. De asemenea, oamenii erau nevoiți să plătească atât pentru dosarul de înscriere în așa-zisa asociație, cât și pentru locul de muncă oferit.

Îngrijitoare sau menajere, muncitori în construcții sau lucrători în agricultură, acestea erau locurile de muncă promise cetățenilor moldoveni de către membrii rețelei, care aveau și un sediu, într-un birou CAF (centru de asistență fiscală) din Roma. În realitate, moldovenii erau escrocați și apoi exploatați, fiind plasați la locuri de muncă unde lucrau la negru.

Cam asta au descoperit polițiștii din cartierul Eur Fermi, mai exact de la „Commissariato Esposizione”, în urma anchetei care a început cu trei ani în urmă. Polițiștii au efectuat deja cinci măsuri asiguratorii, dintre care trei de arest la domiciliu, împotriva membrilor acestei organizații de infractori.

Acuzațiile la adresa membrilor bandei sunt: asociere infracțională ce vizează facilitarea imigrației ilegale și intermedierea în exploatarea forței de muncă străine, în principal din Republica Moldova.

Ancheta a fost inițiată încă din septembrie 2018, după plângerea unei tinere îngrijitoare care a declarat carabinierilor că angajatorul ei, un bătrân în vârstă de 71 de ani, a încercat să abuzeze de ea. Acesta îi solicitase să aibă raporturi intime cu el în schimbul unor cadouri, dar ea îl refuzase. Anchetatorii au dorit să aprofundeze mărturia victimei, pentru a înțelege cum a ajuns aceasta în Roma și la locul de muncă respectiv.

Totul se învârtea în jurul unui site de anunțuri moldovenesc, unde erau propuse oferte de locuri de muncă în Italia. Un compatriot de-ai fetei, sub un nume de utilizator italian, a contactat-o ​​online și i-a oferit, contra unui comision de 350 de euro, un loc de muncă în Peninsulă ca îngrijitoare sau chelneriță. Ea a acceptat și a ajuns la Roma cu autocarul, fiind apoi însoțită de individ la CAF-ul din cartierul Eur, de unde a fost dusă ulterior la locul de muncă.

Carabinierii au descoperit ulterior că același sistem a fost folosit și pentru alți moldoveni, aceștia fiind aduși în Italia cu viză de turism pentru trei luni și apoi trimiși la muncă sub acoperirea angajării „au pair” (în care angajatul muncește și locuiește în casa familiei angajatoare).

Moldovenii erau înregistrați în asociația umanitară fantomă, plătind 350 de euro fiecare, iar locuri de muncă la negru pentru ei erau găsite chiar și în regiuni mai îndepărtate: în vecinătatea regiunii Lazio, în Sicilia, Campania, Calabria și Lombardia.

„Odată ce începeau să lucreze, beneficiau de protecția asociației infracționale pentru șederea ilegală pe teritoriul național”, se explică într-un comunicat dat de polițiștii de la „Commissariato Esposizione”.

rotalianul