Moldova, tot mai afectată de secetă

Efectele secetei le resimțim tot mai mult în toată regiunea Moldovei. Specialiștii spun că lipsa precipitațiilor, nivelul crescut de poluare și folosirea substanțelor chimice în agricultură sunt principalii factori care contribuie la uscarea solului.

„Se văd primele semne de secetă foarte intensă care va culmina în iulie, sfârșitul lui august când cantitatea de apă din sol va fi din ce în ce mai diminuată și există, de asemenea, amplificat pericolul unor incendii. Deci, lucrurile sunt corelate”, a explicat prof. univ. dr. Silviu Gurlui, fizician.

Poluarea este factorul principal care influențează precipitațiile, specialiștii spunând că fenomenele meteo extreme fiind cauzate și de emisiile toxice din atmosferă. Până când autoritățile nu vor lua măsuri pentru a diminua poluarea, seceta ne va afecta tot mai mult.

„Este amplificat clar de mai multe fenomene. Pe deoparte este vorba de poluare. Solul tot mai sărăcit, agricultura făcută nu foarte eficient și defrișările duc la o supraîncălzire a solului”, a spus prof. univ. dr. Silviu Gurlui, fizician.

Până când poluarea va fi ținută sub control, fermierii spun că singura salvare a culturilor agricole sunt sistemele de irigații.

Intră în legătură cu echipa TeleM Iași!