Moldova: Procurorii cer arest la domiciliu pentru Dodon, după ce fostul președinte ar fi încercat să ajungă în România pentru „reabilitare post Covid-19”

DODON_RETINERE___INQUAM_Photos_Andrei_Mardari-e1653472077951-640x400

Fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, riscă să revină în arest la domiciliu după ce Procuratura Anticorupție a înaintat joi un demers la Curtea Supremă de Justiție cu privire la înlocuirea măsurii preventive de a nu părăsi țara.

În data de 19 ianuarie, avocații lui Igor Dodon au înaintat în instanță o cerere prin care au solicitat încuviințarea ca acesta să părăsească Republica Moldova, în perioada 28 ianuarie – 5 februarie, pentru a urma un tratament de reabilitare post Covid-19 în România, la fiului său. Aceștia au anexat mai multe acte ce ar confirma necesitatea deplasării peste hotare.

Procuratura Anticorupție a precizat că în data de 25 ianuarie medicul al cărui nume și prenume era indicat în documentul medical a declarat că nu-i este cunoscut pacientul menționat și că ar fi aplicat ștampila pe Trimiterea-Extras la rugămintea unei colege. Potrivit medicului, solicitarea a fost făcută de o colegă care examinează în mod curent familia Dodon și care se află în relații apropiate cu aceștia, fiind soția unui consilier din cadrul Consiliului Municipal Chișinău, membru al fracțiunii partidului din care a făcut parte și inculpatul.

Totodată, potrivit sursei citate, procedurile indicate în trimitere nu sunt necesare a fi efectuate peste hotare, acestea fiind disponibile și în Republica Moldova, iar în protocolul clinic național privind tratamentul infecției Covid-19 (forma gravitate medie), nu există astfel de recomandări.

În aceste condiții, procurorii au efectuat joi ridicări de documente și dispozitive informatice, iar toate acțiunile vor fi examinate prin prisma săvârșirii infracțiuni de confecționarea, deținerea, vânzarea sau folosirea documentelor oficiale care acordă drepturi.