Moldova poate exporta în UE carne procesată de pasăre și ouă de consum

egg-gf0799c355_1280-640x400

Republica Moldova a obținut dreptul să exporte în Uniunea Europeană carne procesată de pasăre și ouă de consum, transmite publicația moldoveană IPN, citată de Rador.

Joi au fost publicate modificările la Regulamentele de punere în aplicare (UE) 2021/404 și (UE) 2021/405 ale Comisiei din 24 martie 2021, prin care Moldova obține acest drept, transmite IPN.

„Decizia Comisiei Europene este una foarte importantă și va contribui la realizarea unui obiectiv național prioritar – diversificarea piețelor de desfacere pentru producătorii avicoli din Republica Moldova. În același timp, decizia Comisiei Europene demonstrează că sistemul național de control oficial, implementat de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, este recunoscut de Uniunea Europeană”, precizează Guvernul într-un comunicat de presă.

Procesul de obținere a dreptului de export în UE a produselor respective din Republica Moldova a fost unul complex și de durată, fiind precedat de un schimb amplu de informații și consultări tehnice. Au fost și misiuni de audit atât în regim online, cât și cu prezența fizică a experților europeni pe teritoriul Republicii Moldova, care au examinat conformitatea sistemului național într-un mod tridimensional, inclusiv capacitățile ANSA la nivel central, teritorial și gradul de conformitate al agenților economici la cerințele UE.

În prezent, în Republica Moldova activează 43 de unități de creștere a păsărilor și circa 227 de mii de gospodării individuale de creștere a păsărilor, în care sunt crescute, în total, un număr de circa șase milioane de păsări.

De asemenea, în Republica Moldova funcționează 24 de abatoare pentru sacrificarea păsărilor, care furnizează anual în jur de 45 de mii de tone de carne de pasăre, precum și 12 centre de colectare a ouălor, în care sunt înregistrate anual cca 253 de milioane de ouă.