Moldova nu are un centru de cloud guvernamental

Regiunea de Nord-Est are un rol strategic pentru tara insa, cu toate acestea, Guvernul a decis ca nu este cazul ca aici sa fie deschis un centru de cloud guvernamental. Ele exista doar in cateva orase si sunt platforme IT care gazduiesc sistemele informatice ale instituțiilor publice centrale și va furniza servicii electronice către populație avand un rol decisiv cand vorbim despre digitalizare si securitate cibernetica.

In aceasta primavara, Serviciul de Telecomunicații Speciale a scos la licitație 3 contracte majore, cu o valoare cumulată de peste 220 milioane de lei, pentru implementarea viitorului cloud privat guvernamental. Acesta va funcționa în patru centre de date în București, Brașov, Sibiu și Timiș, iar cheltuielile cu infrastructura IT depășesc 2,2 miliarde de lei. Iasul sau alt oras din Regiunea de Nord-Est nici macar nu se afla pe lista.

Paul Butnariu, Președinte Camera de Comerț și Industrie Iași

Trebuie sa avem o presiune pe guvernanti, pe decidentii de la Bucuresti pentru ca Iasul sa nu ramana in afara retelelor care se vor dezvolta viitoarele activitati de internet. O alta chestiune care ne revolta. Centrele guvernamentale, cele care vor sustine din punctul de vedere al digitalizarii nu este niciunul la nord de Micolv si la Est de Carpati.

Dezvoltarea Cloud-ului Privat Guvernamental este cel mai important pas catre digitalizarea serviciilor oferite de institutiile publice, creand facilitati intre contribuabili si mediul de afaceri, inclusiv. Totodata, cloudul guvernamental asigura continuitatea serviciilor IT chiar și în cazul evenimentelor neașteptate asa cum sunt pandemiile, cutremurele, inundatiile.

Paul Butnariu, Președinte Camera de Comerț și Industrie Iași

Este o chestiune revoltatoare pentru ca avem de-a face cu 20% din Romania. Nu este posibil ca intr-un centru atat de mare asa cum este Iasul, din punctul de vedere al centrului universitar, al dezvoltarii IT-ului, al amenajarilor pentru tot ceea ce inseamna marele firme legate de digitalizare tu sa nu pui in aceasta zona un centru cloud care inseamna dezvoltarea a ceea ce inseamna retele digitale si o anumita siguranta strategica pentru ca zona este considerata strategica de catre cei de la Bucuresti.

Cloud-ul privat guvernamental reprezintă cea mai mare investiție în digitalizarea statului cu bani din PNRR, având o finanțare de peste 560 milioane de euro, platformă IT care va fi gestionată de Autoritatea pentru Digitalizarea României  în colaborare cu Serviciul de telecomunicații Speciale  și Serviciul Român de Informații.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *