Moldova, la pamant in privinta performantelor economice

Sharing is caring!

Niciun judet din Moldova nu a intrat anul trecut in topul 10 national al cifrei de afaceri. Investitiile din aceasta zona a tarii sunt la pamant iar judetul Vaslui ocupa un loc in subsolul clasamentului in privinta celor mai slabe rezultate din business, unde afacerile aproape ca lipsesc.

Daca in judetul Cluj activeaza aproape 43.000 companii, in judetul Botosani de abia daca sunt 4.500. In ultimii 5 ani, judetul Galati are performante tot mai slabe, caderea fiind legata de rezultatele Combinatului Siderurgic Galati. Harta de business a României prezinta mari discrepante intre regiuni.

Daca primele 10 judete au concentrat în 2019 peste 70% din cifra de afaceri totala şi 2,2 milioane de salariaţi, cele mai sarace zece judeţe au generat în 2019 afaceri de numai 65 de miliarde de lei, doar 4,2% din total, cu 237 de mii de angajați. Un rol major il joaca performantele autoritatilor locale, ale caror investitii in infrastructura materiala si umana au consecinte directe si evidente in creşterea discrepanţelor economice la nivel regional. Judetul Iasi se afla pe locul 14 din Romania in privinta cifrei de afaceri, Bacaul pe locul 15, Galatiul pe locul 17 iar Suceava pe 18.

Dupa Bucuresti, in judetul Ilfov sunt concentrate afaceri importante, urmat de Timis, Cluj, Arges, Prahova, Constanta si Brasov.

shares