Moldova fierbe! Mai multe spitale vor fi inchise. Soarta lor va fi decisa la Iasi

Sharing is caring!

Conform unui draft al Masterplanului regional de servicii de sănătate al regiunii Nord Est, Ministerul Sanatatii nu poate accesa fonduri europene pentru Spitalul Regional Iasi daca nu se face o reorganizare a unitatilor medicale din zona. Acum, mai multe spitale risca sa fie inchise sau restructurate desi, in ultimii ani au fost investite in ele sume importante de bani. Soarta acestor spitale din Moldova va fi pecetluita pe data de 25 februarie, cand ministrul Sorina Pintea are la Iasi o intalnire cu managerii de spitale din regiunea Nord Est.

Spitalul regional Iași va prelua cazurile mai complexe, spitalele județene vor deveni „hub-uri regionale”de servicii iar o parte din spitalele municipale și orășenești vor dispărea sau vor fi transformate în ambulatorii.

Cele doua spitale care functioneaza in orasul Siret se afla pe lista unitatilor sanitare care urmeaza sa fie inchise desi Spitalul de Boli Psihice are o clădire nouă, modernă, realizată la standare europene din fondurile Ministerului Sănătații. In plus, Spitalul de Boli Cronice din Siret are in evaluare doua proiecte europene cu valoare totala de 3 milioane de euro.

Adrian Popoiu – primar Siret: “Dezastru este putin spus. Cele doua spitale merg foarte bine si chiar sunt exemple de bune practice, cel de Psihiatrie chiar la nivel national, poate ca dupa spitalul de Socola de la Iasi este al doilea si ca si competent si numar de paturi. La celalalt Spital de Boli Cronice este foarte cautat si timpul de asteptare al beneficiarului sunt de 2-3 saptamani sau chiar mai mult, sectie de balneo terapie si sectie de paliative. Deci si pentru angajati, fiecare pleaca acasa cat si pentru beneficiarii din zona”.   

Primarul din Siret sustine ca acest scenariu este horror pentru orasul sau si vrea sa participle la intalnirea de la Iasi chiar daca aceasta este dedicata doar managerilor.

Dupa o investitie de 5 milioane de euro, Spitalul din Comanesti risca sa fie inchis sau sa ie transformat in unitate sociala sau de recuperare.

Viorel Miron – primar Comanesti:Am primit o veste care nu trebuia sa vina la urechile noastre pentru ca noi am investit si avem al treilea proiect european in derulare pentru spitalul asta si ei spun ca au recomandari de la Uniunea Europeana, ca nu pot accesa fonduri pentru construirea unor spitale regionale decat daca fac o reorganizare a spitalelor din zona Moldovei. Pai inched niste spitale ca sa construiesc alte spitale?”

Alte spitale din orase mai mici ale Moldovei risca sa piarda numarul de paturi, cum este cazul celor din Onesti si Falticeni.

Chiar si Spitalul Judetean de Urgente Suceava va fi afectat de noul draft al Masterplanului. Astfel, pe baza unui studiu din 2015, gradul de ocupare al spitalului era de 65,8% la un numar de 1158 paturi. Se recomanda reducerea numarului de paturi si trecerea la spitalizarea de zi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

shares