Modificari in traficul iesean. De luni acestea sunt puse in aplicare

trafic

În urma unor solicitări ale Comisiei Municipale de Circulație, Poliția Municipiului Iași – Biroul Rutier a avizat mai multe măsuri în vederea fluidizării circulației rutiere și creșterii siguranței în trafic. Primarul Iașului a anunțaț în cadrul unei conferințe de presă susținute vineri, 10 mai, că modificările aduse circulației vor fi aplicate începând de luni, 13 mai.

Astfel, se va institui sens unic de circulație pe str. Buridava (sensul de mers  dinspre bld. Dacia către str. Tabacului). Pe str. Buridava, intersecție cu bld. Dacia, va fi amplasat indicatorul rutier „Sens unic”, iar la capătul opus al sectorului, respectiv la intersecția cu strada Tabacului, va fi amplasat indicatorul rutier „Accesul interzis”.

„Este o stradă care se blochează mereu, din cauza blocurilor prea apropiate unul față de altul, dar și a aglomerației care se formează în jurul zonei Dacia. Încercăm să decongestionăm traficul prin instituirea sensului unic”, a punctat primarul Mihai Chirica. Pe arterele care intersectează strada Buridava va fi amplasat indicatorul rutier indicator „Oprire”, în situația în care acest indicator nu este amplasat, cât și indicatorul rutier „La stânga/la dreapta”, după caz.

Sens unic de circulație va fi și pe str. Vitejilor (sensul de mers dinspre str. Tabacului către bld. Dacia). Pe str. Vitejilor, intersecție cu str. Tabacului va fi amplasat indicatorul rutier „Sens unic”, iar la capătul opus al sectorului, respectiv la intersecția cu bld. Dacia, va fi amplasat indicatorul rutier „Accesul interzis”.

De asemenea, pe str. Vitejilor, intersecție cu str. Buridava (zona Piața Dacia, vizavi de imobilul G7), va fi amplasat indicatorul rutier „Sens unic”, sens de mers dinspre str. Buridava.

Pe arterele care intersectează strada Buridava va fi amplasat indicatorul rutier „Oprire”, în situația în care acest indicator nu este amplasat, cât și indicatorul rutier „La stânga/la dreapta”, după caz.

Măsuri pentru diminuarea accidentelor rutiere

O altă decizie care vizează modificarea circulației rutiere se referă la montarea indicatorului „Oprire interzisă” pe aleea de legătură între str. Hlincea și șos. Nicolina (Biserica „Înălțarea Domnului”).

Apoi, pe axul str. Gen. Berthelot se vor amplasa separatoare de sens (din cauciuc cu elemente reflectorizante).

„Axul străzii pleacă din dreptul Institutului Regional de Oncologie, către intersecția cu bulevardul Carol. Separatoarele de sens au rolul de a determina conducătorii auto să nu mai încalce axul străzii, fapt din cauza căruia în zonă s-au produs accidente rutiere”, a explicat primarul Mihai Chirica.

Alte măsuri vizează înființare unor treceri de pietoni pe str. Stejar și pe stradela Ciric (la intersecția celor două artere de circulație). Trecerile de pietoni vor fi presemnalizate prin amplasarea indicatorului rutier „Presemnalizare trecere pentru pietoni” și semnalizate prin amplasarea indicatorului rutier „Trecere pentru pietoni”.

În plus, la intersecția Zimbru, indicatoarele „Trecere pentru pietoni” vor fi înlocuite cu „Trecere pentru pietoni” cu lămpi filatoare.

Decizii pentru protejarea elevilor

În altă ordine de idei, se va monta indicatorul rutier „Limitare viteză 30 km/h” în zona școlii pe str. Crișului (pe sensul de mers str. Cerna – str. Lotrului).

Se va amplasa indicatorul rutier „Limitare viteză”, iar la terminarea sectorului cu limitare de viteză se va amplasa indicatorul „Sfârșitul limitării de viteză”. De asemenea, având în vedere faptul că această restricție se va aplica în zona unei unități de învățământ, se vor dispune măsuri de amplasare și a indicatorului „Copii”, în situația în care acesta nu este amplasat. Trecerea de pietoni va fi presemnalizată prin amplasarea indicatorului rutier „Presemnalizare trecere pentru pietoni” și semnalizată prin amplasarea indicatorului rutier „Trecere pentru pietoni”, aceste două indicatoare urmând a fi amplasate pe ambele sensuri de mers.

Pe de altă parte, pe str. Valea Adâncă (în dreptul imobilului de la nr. 5) se va înființa o trecere de pietoni.

Mai multe indicatoare rutiere vor fi amplasate pe aleile paralele cu pasajul „Octav Băncilă” dinspre șos. Națională: „Limitare viteză 30 km/h”, „Alte pericole” (zona tranzitată pietonal), „Limitare de gabarit de lățime la 2,2 m”, sensuri unice pe cele două alei.

O altă măsură vizează instituirea sensului unic și montarea indicatorului „Limitare viteză 10 km/h” pe aleea carosabilă din cartierul Ciurchi, bloc F4, spre str. Han Tătar.

La începutul sectorului de drum va fi amplasat indicatorul rutier „Sens unic”, iar la capătul opus al sectorului, respectiv la intersecția cu str. Han Tătar va fi amplasat indicatorul rutier „Accesul interzis”. La începutul sectorului de drum va fi amplasat indicatorul rutier „Limitare viteză”, iar la terminarea sectorului cu limitare de viteză se va amplasa indicatorul „Sfârșitul limitării de viteză”.

Alte modificări în traficul ieșean:

Montare indicator „Limitare viteză 30 km/h pe aleea Petre Culianu. La începutul sectorului de drum va fi amplasat indicatorul rutier „Limitare viteză”, iar la terminarea sectorului cu limitare de viteză se va amplasa indicatorul „Sfârșitul limitării de viteză”.

Amplasare indicator „Oprire” pe aleea Basarabi, la intersecția cu str.Basarabi. Montare popici pe aleea Decebal, în lateralul Școlii „Titu Maiorescu” (intrare elevi), pilonii urmând a fi amplasați pe trotuarul pietonal ce mărginește aleea Decebal.

Instalare indicator „Oprire interzisă” pe str. Cuza Vodă (înaintea intersecției cu str. Armeană, sensul de mers spre Târgu Cucu).

Aceeași măsură va fi aplicată de la ieșirea din pasajul CF Galata către str. Lotrului, pe ambele părți ale sectorului de drum.

Montare indicator „Acces interzis” cu adiționalul „Cu excepția riveranilor” pe fd. W. Mărăcineanu.

Montare indicator „Acces interzis” cu adiționalul „Cu excepția riveranilor” pe fd. Teodor Codrescu.

Amplasare indicator „Oprire interzisă” trotuarul stâng de pe aleea Rozelor (tronsonul vizat fiind cel din zona Bisericii „Ștefan cel Mare”) sens de mers str. Nicolina – bd. Socola, respectiv pe șos. Nicolina, tronson cuprins între str. Răzoarelor și șos. Tudor Neculai, pe sensul de intrare în oraș.