Modificari in pietele iesene pe perioada carantinei partiale din Romania

piata

In cele 30 zile de restrictii activitatea din pietele iesene se va modifica. In Piaţa Independenţei (piaţă închisă), producătorii care comercializau produse în interiorul pieţei vor fi mutaţi în Piaţa Păcurari (piaţă deschisă), iar pentru comercianţii de flori s-a decis că aceştia îşi pot comercializa marfa în exteriorul pieţei, în zona de acces dinspre bulevardul Independenţei.

Pentru producătorii din Piaţa Hala Centrală, zona închisă, s-a decis mutarea lor în zona deschisă aferente aceleiaşi pieţe. Pentru magazinele din interiorul pieţei, acestea vor putea funcţiona în regim normal, cu condiţia respectării tuturor normelor sanitare impuse la nivel naţional: distanţare fizică, purtarea măştii, folosirea dezinfectanţilor, acces restricţionat de persoane în punctul de desfacere pentru evitarea aglomeraţiei, precum şi deschiderea trapelor de pe suprafeţele vitrate.

Pentru comercianţii de produse lactate din pieţele agroalimentare din Alexandru cel Bun şi Nicolina, aceştia îşi vor putea comercializa produsele în exteriorul halelor special destinate, în incinta pieţei, fără a folosi vitrinele frigorifice, dar fiind faptul că temperaturile exterioare permit în acest moment comercializarea produselor lactate fără a pune în pericol sănătatea cumpărătorilor. Produsele lactate care vor fi comercializate în acest sens vor fi în mod obligatoriu înfoliate sau ambalate, iar vânzarea acestora se va face în cele mai stricte condiţii de respectare a normelor sanitare.

Primăria Municipiului Iaşi va continua, şi în perioada următoare, organizarea Pieţei de Week-end, piaţă destinată în special producătorilor locali din judeţul Iaşi. Dacă se observă că există o cerere mărită de produse pentru această piaţă, se va analiza posibilitatea prelungirii organizării şi în timpul săptămânii, segmentul stradal destinat activităţii pieţei rămânând închis (str. I. C. Brătianu – str. 14 Decembrie 1989).

Primarul Mihai Chirica a dispus Poliţiei Locale să efectueze un control minuţios a tuturor comercianţilor din pieţele agroalimentare ieşene, acţiune care a demarat şi care s-a concretizat deja cu identificarea unor comercianţi care nu deţineau acte de provenienţă a produselor vândute şi nici certificatul de producător.

“Ştiu că deciziile adoptate la nivel naţional au creat câteva discuţii în spaţiul public în special în ceea ce priveşte activitatea din pieţe în competiţie cu super şi hypermarket-urile. Prin aceste măsuri sper că am lămurit faptul că autorităţile nu doresc altceva decât evitarea creşterii numărului de îmbolnăviri cauzate de noul coronavirus. Sunt sigur că după discuţia cu Primul Ministru şi deciziile luate sunt în măsură să răspundă la toate întrebările legate de activitatea din pieţele agroalimentare. Vreau să subliniez că îmi doresc ca toţi producătorii să îşi poată comercializa produsele în siguranţă, iar cererea ieşenilor să fie satisfăcută, chiar dacă situaţia în acest moment este una deosebită”, a conchis primarul Mihai Chirica.