Modificări importante în legea pensiilor

foto_pensionari

Vesti bune dinspre legea pensiilor. Vârsta de pensionare şi stagiul de cotizare pentru mai multe categorii de angajaţi care lucrează în condiţii grele vor scădea semnificativ, chiar şi cu 20 de ani. Legea sistemului unitar de pensii a fost modificată în acest sens şi promulgată recent de preşedinte.

De la 1 octombrie, anul acesta, persoanele care au lucrat în condiţii speciale, în grupa I sau a II-a de muncă şi care s-au retras din activitate începând cu 2011 vor beneficia de recalcularea din oficiu a pensiilor, potrivit modificărilor aduse actualei legi privind sistemul unitar de pensii.

Dacă în urma acestei acţiuni va rezulta un punctaj mai mic decât cel aflat în plată, va fi menţinută varianta favorabilă pensionarului. Legea prevede totodată un stagiu de cotizare de doar 20 de ani pentru persoanele care lucrează în minerit şi de minimum 25 de ani necesari pensionării pentru activităţi desfăşurate în siderurgie, aviaţie civilă, unităţi cu risc radiologic, de foraj sau de transport maritim şi fluvial.

Prevederile documentului legislativ îi vizează între alţii şi pe acrobaţi, balerini, dansatori, cascadori, pe soliştii de operă şi operetă sau pe dresorii de animale sălbatice. Aceştia vor beneficia de o reducere de 15 ani a vârstei de pensionare pentru o cotă de cotizare de cel puţin 20 de ani în domeniile menţionate.

Potrivit legii, vârsta standard de pensionare nu poate fi mai mică de 45 de ani în cazul minerilor şi de 50 de ani pentru celelalte persoane vizate de lege, cu excepţia balerinilor şi acrobaţilor, pentru care este stabilit un prag de 40 de ani pentru femei şi 45 de ani pentru bărbaţi.