Modernizarea sistemului de iluminat public din Municipiul Iași continuă

În cadrul unei conferințe de presă, primarul Mihai Chirica a anunțat că municipalitatea a finalizat proiectul cu finanțare europeană „Reabilitare/modernizare/extindere, eficientizare rețea de iluminat public în Municipiul Iași”.

„Avem bucuria de a anunța finalizarea acestui proiect cu finanțare nerambursabilă. Lucrările au început pe 6 iunie 2020 și au fost realizate, urmând ca în data de 28 februarie 2022 să se finalizeze toate activităţile prevăzute în contractul de finanţare. Valoarea totală a proiectului este de 21.868.648,10 lei, din care 21.374.748,66 lei asistență financiară nerambursabilă. Am reușit modernizarea aparatelor de iluminat vechi cu lămpi cu sodiu, respectiv înlocuirea a 4.045 de aparate de iluminat cu tehnologie LED, modernizarea a 275 de puncte de aprindere a iluminatului public și echiparea a 41 de stâlpi cu panouri fotovoltaice pe șoseaua Arcu. Pe durata implementării, am realizat și auditul pentru etapa a II-a a proiectului și suntem în curs de finalizare a studiului de fezabilitate, urmând să aplicăm pentru a obține fonduri europene în vederea modernizării întregului sistem de iluminat public”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Rezultatele atinse sunt următoarele:

  • Scăderea consumului anual de energie primară în iluminat public de la 3.028.786,2 kWh/an, la începutul proiectului, la 925.619,2 kWh/an, la finalul proiectului;
  • Scăderea anuală estimată a gazelor cu efect de seră de la 1.687,03 tone CO2/an, la începutul proiectului, la 515,57 tone CO2/an, la finalul proiectului;
  • Folosirea energiei verzi (energia solară) pentru alimentarea corpurilor de iluminat;
  • Crearea unui dispecerat pentru sistemul central de telemanagement.

Beneficiile implementării proiectului decurg din faptul că modernizarea sistemului de iluminat public din Municipiul Iași a fost concepută pentru a maximiza economia de energie, cu respectarea concomitentă a tuturor reglementărilor tehnice privind confortul vizual și siguranța circulației.

Lucrările prevăzute prin proiect au transformat imaginea nocturnă a Iașului, care asigură în prezent confortul vizual, adaptat la nevoile reale ale fiecărui amplasament și pentru fiecare moment.

Intră în legătură cu echipa TeleM Iași!