Modelul documentelor pentru plata șomajului tehnic a fost aprobat de ministrul muncii și solidarității sociale

Modelul tipizat al documentelor necesare angajatorilor pentru plata indemnizaţiei de şomaj tehnic reglementat de Ordonanța de Urgență nr.36/2022 privind stabilirea unor măsuri de protecție socială a salariaților în contextul conflictului armat din Ucraina, precum și ca urmare a sancțiunilor internaționale aplicate Federației Ruse și Belarusului a fost aprobat prin ordinul Ministrului muncii şi solidarităţii sociale nr. 705 publicat în Monitorul Oficial din 20 aprilie 2022.

Luând în considerare faptul că activitatea unor angajatori a fost afectată ca urmare a declanșării conflictului din Ucraina și impunerii sancțiunilor economice la nivel internațional împotriva Federaţiei Ruse şi a Belarusului, a fost aprobată OUG 36/2022, prin care se instituie posibilitatea ca salariații acestor firme să beneficieze de indemnizația de șomaj tehnic, din bugetul asigurărilor pentru şomaj, începând cu data de 7 aprilie 2022 și până la data de 31 decembrie 2022.

𝐈𝐧𝐝𝐞𝐦𝐧𝐢𝐳𝐚𝐭̦𝐢𝐚 𝐝𝐞 𝐬̦𝐨𝐦𝐚𝐣 𝐭𝐞𝐡𝐧𝐢𝐜 𝐬𝐞 𝐯𝐚 𝐚𝐜𝐨𝐫𝐝𝐚 𝐬𝐚𝐥𝐚𝐫𝐢𝐚𝐭̦𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐚𝐥 𝐜𝐚̆𝐫𝐮𝐢 𝐜𝐨𝐧𝐭𝐫𝐚𝐜𝐭 𝐢𝐧𝐝𝐢𝐯𝐢𝐝𝐮𝐚𝐥 𝐝𝐞 𝐦𝐮𝐧𝐜𝐚̆ 𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐬𝐮𝐬𝐩𝐞𝐧𝐝𝐚𝐭 𝐭𝐞𝐦𝐩𝐨𝐫𝐚𝐫 𝐝𝐢𝐧 𝐢𝐧𝐢𝐭̧𝐢𝐚𝐭𝐢𝐯𝐚 𝐚𝐧𝐠𝐚𝐣𝐚𝐭𝐨𝐫𝐮𝐥𝐮𝐢, 𝐜𝐨𝐧𝐟𝐨𝐫𝐦 𝐚𝐫𝐭.𝟓𝟐 𝐚𝐥𝐢𝐧 (𝟏) 𝐥𝐢𝐭 𝐜) 𝐝𝐢𝐧 𝐋𝐞𝐠𝐞𝐚 𝐧𝐫. 𝟓𝟑/𝟐𝟎𝟎𝟑 – 𝐂𝐨𝐝𝐮𝐥 𝐦𝐮𝐧𝐜𝐢𝐢, 𝐬̦𝐢 𝐬𝐞 𝐬𝐭𝐚𝐛𝐢𝐥𝐞𝐬̦𝐭𝐞 𝐜𝐚 𝐯𝐚𝐥𝐨𝐚𝐫𝐞 𝐛𝐫𝐮𝐭𝐚̆ 𝐥𝐚 𝟕𝟓% 𝐝𝐢𝐧 𝐬𝐚𝐥𝐚𝐫𝐢𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐛𝐚𝐳𝐚̆ 𝐜𝐨𝐫𝐞𝐬𝐩𝐮𝐧𝐳𝐚̆𝐭𝐨𝐫 𝐥𝐨𝐜𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐝𝐞 𝐦𝐮𝐧𝐜𝐚̆ 𝐨𝐜𝐮𝐩𝐚𝐭, 𝐝𝐚𝐫 𝐧𝐮 𝐦𝐚𝐢 𝐦𝐮𝐥𝐭 𝐝𝐞 𝟕𝟓% 𝐝𝐢𝐧 𝐜𝐚̂𝐬̧𝐭𝐢𝐠𝐮𝐥 𝐬𝐚𝐥𝐚𝐫𝐢𝐚𝐥 𝐦𝐞𝐝𝐢𝐮 𝐛𝐫𝐮𝐭 𝐩𝐫𝐞𝐯𝐚̆𝐳𝐮𝐭 𝐝𝐞 𝐋𝐞𝐠𝐞𝐚 𝐛𝐮𝐠𝐞𝐭𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐚𝐬𝐢𝐠𝐮𝐫𝐚̆𝐫𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐬𝐨𝐜𝐢𝐚𝐥𝐞 𝐝𝐞 𝐬𝐭𝐚𝐭 𝐩𝐞 𝐚𝐧𝐮𝐥 𝟐𝟎𝟐𝟐 𝐧𝐫. 𝟑𝟏𝟖/𝟐𝟎𝟐𝟏.

Categoriile de salariaţi care beneficiază de prevederile OUG 36-2022 sunt:

  1. salariaţii angajatorilor afectaţi economic în mod direct sau indirect ca urmare a conflictului din Ucraina și impunerii sancțiunilor economice la nivel internațional împotriva Federaţiei Ruse şi a Belarusului şi care înregistrează o diminuare a încasărilor cu un procent de minimum 20% raportat la încasările realizate în luna ianuarie 2022 sau la încasările realizate în luna similară a anului 2021
  2. salariaţii angajatorilor supuşi sancţiunilor internaţionale care au fondurile sau resursele economice blocate prin ordin emis de preşedintele ANAF.

𝐈𝐧𝐝𝐞𝐦𝐧𝐢𝐳𝐚𝐭̦𝐢𝐚 𝐝𝐞 𝐬̦𝐨𝐦𝐚𝐣 𝐭𝐞𝐡𝐧𝐢𝐜 𝐬𝐞 𝐯𝐚 𝐜𝐚𝐥𝐜𝐮𝐥𝐚 𝐬̧𝐢 𝐬𝐞 𝐯𝐚 𝐚𝐜𝐨𝐫𝐝𝐚 𝐩𝐫𝐨𝐩𝐨𝐫𝐭̧𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥 𝐜𝐮 𝐧𝐮𝐦𝐚̆𝐫𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐳𝐢𝐥𝐞 𝐢̂𝐧 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐚𝐜𝐭𝐢𝐯𝐢𝐭𝐚𝐭𝐞𝐚 𝐚 𝐟𝐨𝐬𝐭 𝐢̂𝐧𝐭𝐫𝐞𝐫𝐮𝐩𝐭𝐚̆ 𝐬𝐚𝐮 𝐫𝐞𝐝𝐮𝐬𝐚̆ 𝐭𝐞𝐦𝐩𝐨𝐫𝐚𝐫.

Documentele necesare acordării sumelor necesare plăţii indemnizaţiei de şomaj tehnic angajatorilor se depun de către angajator prin poştă electronică la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă, respectiv:

  • cererea datată şi semnată de către reprezentantul legal al firmei însoțită de o declarație pe propria răspundere din care să reiasă că au fost afectați în mod direct sau indirect de imposibilitatea efectuării de tranzacții comerciale cu operatori economici din Ucraina, Federația Rusă și Belarus, ca urmare a efectelor generate de conflictul armat din Ucraina;
  • balanţa de venituri şi cheltuieli aferentă lunii pentru care se solicită indemnizaţia, precum şi cea la care se raportează diminuarea sau, după caz, copia ordinului de blocare a fondurilor sau resurselor economice în domeniul sancţiunilor internaţionale, emis de preşedintele ANAF;
  • lista persoanelor care urmează să beneficieze de această indemnizaţie.

Modelul cererii, al declarației pe propria răspundere, precum și al listei persoanelor care urmează să beneficieze de indemnizația de șomaj tehnic se pot descărca în format editabil pe site-ul www.anofm.ro , secțiunea “Formulare angajatori”.

Intră în legătură cu echipa TeleM Iași!