Mister rezolvat! Zelenski l-a sunat pe Iohannis!

iohannis

Intr-un comunicat de presa al presedintiei, s-a mentionat ieri ca Klaus Iohannis a dialogat telefonic cu Volodymir Zelenski fiind abordate mai multe teme, printre ele fiind si nemultumirile tarii noastre fata de legea minoritatilor, adoptata de parlamentul ucrainean care ingradeste si mai mult drepturile romanilor din tara vecina.

Impresia generala a fost ca presedintele Romaniei l-a sunat expres pe omologul sau ucrainean pentru a aborda acest subiect. Cu toate acestea, Zelenski a anuntat ca ieri a facut adevarat tur diplomatic avand discutii cu mai multi lideri, printre ei si Klaus Iohannis.

„Astăzi avem rezultate noi și puternice în urma maratonului nostru diplomatic. Franța duce la un nou nivel sprijinul european în domeniul apărării pentru Ucraina și îi mulțumesc președintelui Macron pentru acest leadership. Vom primi mai multe vehicule blindate, în special tancuri pe roți de producție franceză. Acest lucru transmite un semnal clar tuturor celorlalți parteneri ai noștri: nu există niciun motiv rațional pentru care Ucraina nu a fost încă aprovizionată cu tancuri de tip occidental. Iar acest lucru este foarte important pentru a restabili securitatea pentru toți ucrainenii și pacea pentru toți europenii… Vreau să mulțumesc Danemarcei astăzi, după conversația cu prim-ministrul Frederiksen. Am informat-o despre situația actuală de pe linia frontului, despre faptul că Rusia plănuiește un alt val de agresiune pentru lunile următoare. Trebuie să facem ca acest val să fie ultimul – nicio șansă de răzbunare pentru teroriști. Astăzi, am auzit un sprijin puternic pentru Ucraina din partea Danemarcei, disponibilitatea de a ne consolida împreună pozițiile în lupta împotriva agresiunii. Și este foarte important ca în acest an Danemarca să apere securitatea și interesele Europei și dreptul internațional, la fel ca după 24 februarie„, a mentionat Zelenski.

Presedintele ucrainean a mentionat pe scurt, mai exact 4 randuri despre discutia cu Klaus Iohannis.

„Astăzi am avut o discuție cu președintele României. A fost o conversație semnificativă și cu multiple fațete. I-am mulțumit domnului președinte pentru nivelul de cooperare pe care l-am atins anul trecut. Acest lucru este valabil și pentru cooperarea politică, de apărare și economică. Am făcut multe împreună pentru a proteja regiunea Mării Negre. Sunt încrezător că anul acesta vom face și mai mult”, a scris Zelenski.

Desi lui Klaus Iohannis i s-a reprosat in spatiul public ca nu a reactionat pentru a veni in sprijinul romanilor din Ucraina, atunci cand a facut-o de fapt nu a fost din proprie initiativa.