Misiuni dificile pentru pompierii din Iasi
Pompierii ieseni au facut astazi o demonstratie in poligonul de pregatire Sorogari, cu ocazia Saptamanii Protectiei Civile. Intr-un scenariu bine pus la punct, s-a intervenit in cazul producerii unui incendiu, al unei scurgeri de substante chimice si a unei persoane care se afla sub daramaturi. Experienta si pregatirea salvatorilor si-a spus cuvantul iar acestia au depasit cu brio misiunile dificile.
Pregatirilea popierilor pentru diferite situatii de urgenta este vitala pentru salvarea de vieti omenesti. La Iasi exista un centru specializat unde se pregatesc salvatorii sub indrumarea instructorilor militari.
cpt. Cezar Pavel, ISU Iasi:
„Am organizat mai multe activitati cu aceasta festivitate. Astazi organizam mai multe exercitii in cadrul Poligonului mai multe ateliere. Casa de cautare salvare unde putem simula cat mai realistic salvarea unei persoane in spatii inundate cu fum”.
Misiuni dificile pentru pompierii din Iasi
Odata preluata victima, aceasta este transportata in exterior cu o targa pentru a fi salvata de echipele medicale.
Cel de-al doilea scenariu a presupus salvarea unei persoane care a fost victima unui accident cu o cisterna in care se afla clor.
„ In interior unde vedeti acel gheb e partea de apart de respirat autonome. Se organizeaza, isi stabilesc detaliile pentru a interveni asupra acelui recipient. Se poate identifica o victima careprobabil este intoxicata sau contaminata. Acum colegul meu stabileste substanta si vede si gradul de contaminare”, a declarat unul dintre instructorii militari.
Un alt exercitiu la fel de complex a fost cel in care o persoana se afla sub daramaturi. Echipele specializate din cadrul ISU Iasi au avut dificila misiune de a identifica locul in care se afla victima pentru a o salva.
„In momentul acesta se vor retrage si vor interveni ceilalti colegi cu camera si vom incerca sa vedem ce avem inauntru. Pozitionarea victimei sa vedem planul si cum vom actiona Noi incercam de la exercitiu la exercitiu sunt placi sub diferite forme si venim cu colegii cu macaraua, invartim aceste placi”.
Aceste pregatiri sunt foarte importante pentru ca situatiile neprevazute care pot sa apara in cazul unor cutremure sau prabusiri.
„A fost o prabusire a unei cladiri in constructii. Oricand pot aparea. Au fost cazuri si in zona Copoului cand a explodat un bloc, cade o placa, se intoarce o masina. Noi aici simulam ceva mai complex. Avem toate sculele necesare pentru a face aceste salvari. In exercitiile si misiunile pe care le-am mai avut, stateam de vorba cu colegii care au fost in Turcia si spuneau ca au lucrat cate 8-12 ore pentru a extrage o singura persoana”.
Saptamana aceasta este dedicata Protectiei Civile si sunt organizate diferite evenimente cu caracter informativ.