Mircea Tomuș, critic și istoric literar, s-a stins din viață

MT

Profesorul Mircea Tomuș, critic și istoric literar, s-a stins din viață astăzi, 28 martie, anunță Ministerul Culturii. Cu o activitate vastă, omul de cultură, sibian prin adopție, a lăsat un gol imens în inimile celor dragi, o tristețe profundă în rândul celor cu care a lucrat sau i-au fost aproape profesional.

Născut pe 9 ianuarie 1934 în Mociu (județul Cluj), a absolvit Facultatea de Filologie din Cluj, iar debutul și l-a făcut în Revista Steaua (1955), fiind distins cu Premiul Academiei Române, Premiul Asociației Scriitorilor din Cluj-Napoca și Premiul Uniunii Scriitorilor din România.

A fost redactor-șef la Editura Dacia (din Cluj-Napoca) și la revista Transilvania (din Sibiu), iar în anii 1993 și 1994 secretar de stat în Ministerul Culturii. Vasta sa activitatea profesională a inclus și ocuparea pozițiilor de director-adjunct al Muzeului Satului din București, director al Centrului Cultural Mogoșoaia, director al revistei Cultura Națională și redactor-șef al revistei Rostirea.

Stabilit la Avrig, a devenit una dintre figurile marcante ale vieții culturale sibiene, fiind primul rector post-decembrist al Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, „cel care a emis certificatul de naştere al Universității din Sibiu şi i-a făcut drum, înscăunând-o în tărâmul culturii şi înțelepciunii”.