Mircea Coșea: „România se apropie de o stare gravă. Este necesară o celulă de criză, fiindcă ar putea urma mișcări sociale”

romania

Situația economică a României este într-o situație foarte dificilă și se îndreaptă spre o cădere mai gravă decât cele din ultimii 30 de ani, din cauza scumpirilor majore și a deprecierii puterii de cumpărare, care au culminat chiar înainte de venirea iernii, potrivit lui Mircea Coșea, profesor universitar la Academia de Studii Economice (ASE).

„Nu am deloc o viziune optimistă pe următoarele șase luni privind economia României. Cred că, din contră, se vor întâmpla lucruri mai grave decât cele trăite în ultimii 30 de ani, pentru că acest atentat important la calitatea vieții va duce fie la mișcări sociale, fie la apariția unor partide extrem de radicale, care vor crea probleme mari în societate”, a declarat Mircea Coșea pentru Wall-Street.ro.

Pentru prima oară în ultimii 12-15 ani, economia României suferă un raport invers între venituri și inflație, inflația crește mai repede decât veniturile, ceea ce duce la scăderea puterii de cumpărare. Mai important și mai complicat, asta duce la scăderea calității vieții din România, privind lucruri esențiale precum utilități, căldură, transport și altele, potrivit economistului.

„Situația este foarte complicată pentru România, iar țara se îndreaptă într-o direcție aproape sigură către începutul unei crize, care nu este nici o criză imobiliară, nici de supraproducție, ci una de supraviețuire. O anumită parte a populației României vor resimți greutăți chiar pentru a pentru a supraviețui”, a mai adăugat Mircea Coșea.

Singura soluție urgentă stă în mâinile președintelui

Economistul a transmis că singura soluție urgentă ar fi constituirea unei celule de criză la nivel prezidențial, care să acționeze ferm prin măsuri.

„Singura speranță pe care o am este ca dl Klaus Iohannis să să ia măsuri de la nivel prezidențial, pentru că, am văzut, Parlamentul nu poate funcționa bine, am văzut că nu este în stare să voteze legea plafonării prețurilor la energie. Cred că de la nivelul președinției ar trebui să se constituie un fel de celulă de criză, care să ia măsuri imediate, pentru că altfel lucrurile se depreciază pe zi ce trece”, a zis Mihai Coșea.

Este nevoie de câteva măsuri excepționale, chiar dacă ar încălca piața liberului schimb – găsirea unor căi de suplimentare a veniturilor categoriilor defavorizate. Pensionarii și familiile vulnerabile trebuie ajutați prin diverse forme, vouchere, ajutoare sociale, consideră profesorul.

„Totodată, trebuie investit rapid pentru oprirea pandemiei: este nevoie de import de aparatură modernă, import de medicamente, care acum sunt peste tot, doar în România nu”, a adăugat expertul economic.

Sursa: WALL-STREET