Miorița, în curtea Casei Universitarilor

Iasul este gazda unuia dintre cele mai importante evenimente de cultura din tara: „Luna Sculptorilor Români”. Peste 250 de lucrari vor fi vernisate in cadrul a 35 de expozitii in diferite locatii din Iasi, cu ocazia Zilei Naționale Constantin Brancusi. Astfel, ieseniii sau cei care viziteaza Iasul in aceasta luna vor putea descoperi lucrarile tinerilor artisti romani.

Sculptorul Costin Ionita a revenit la Iasi cu o lucrare inedita, amplasata in gradina din fata Casei Universitarilor. Inspirata din Balada Miorita, lucrarea „Spirit cu bube” din gradina Casei Universitarilor din Iasi transmite un mesaj complex despre societatea de astazi.

Costin Ionita, Sculptor: ,,Pleaca de la unul dintre miturile fondatoare ale poporului roman – Miorița si vorbeste despre spritul asta ca pune cel mai mult stapanire pe societate, catre valorile nationale, catre suveranism, un termen care este folosit foarte mult. Nu stiu cum se face ca ajungem tot la un mit fondator, Mesterul Manole, noi ca socitate trebuie sa o luam intotdeauna de la capat. Tot ce construim, peste noapte, peste o scurta perioada de timp se darama si usor usor trebuie sa ne recladim societatea”.

Inclusiv, amplasarea sculpturii a fost gandita sa puna si mai mult in valoare mesajul sau.

Costin Ionita, Sculptor: ,,Poate nu e o intamplare ca este expus la Casa Universitarilor vis-a-vis de Academia Romana. Poate elitele societatii, oamenii cu mai multa educatie pot sa ne dea o directie mai buna in care sa o luam. Eu ca artist, nu vreau sa dau verdicte, ci doar imi ridic niste semne de intrebare”.

Fiecare element din care este formata sculptura are o simbolistica aparte.

Costin Ionita, Sculptor: ,,Aceste elemente metalice, pana la urma, bubele ca sa citam din nume, sunt si niste nasturi de manta militara din perioada Republicii Socialiste Romania si aici cred ca e cheia lucrari: cred ca ne confruntam in momentul de fata cu niste sechele ale unei societati care a apus de mult si cumva cineva incearca sa resusciteze spiritul acesta care nu stiu ce ne face”.

Cuprinzând vernisaje, lansări de carte, tururi ghidate, interviuri cu artisti, seri de poezie și dans contemporan, ediția din 2025 a Lunii Sculptorilor Români își propune să aducă mai aproape publicul larg de lumea fabuloasă a sculpturii contemporane.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *