Mioara Velicu si bloggerul culinar Gina Bradea au devenit cetateni de onoare ai judetului Galati

2-min

În ședința Consiliului Județean Galati de astazi, consilierii județeni au votat în unanimitate acordarea titlului de „Cetăţean de Onoare al județului Galați” interpretei de muzică populară Mioara Velicu  și  blogger–ului culinar Gina Bradea.

„Timp de 6 decenii, cântăreața de muzică populară Mioara Velicu, una dintre cele mai apreciate personalități din galeria purtătorilor de cântec popular moldovenesc, și-a dedicat întreaga carieră pentru a aduce zâmbete pe chipul oamenilor, emoționând până la lacrimi cu versurile sale și impresionând o țară întreagă prin timbrul său vocal unic”, a declarat Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați. 

Originară din satul Ireasca, comuna Gohor, județul Galați, Mioara Velicu provine dintr-o familie în care cântecul tradițional era cultivat în mod permanent, mama sa numărându-se printre cele câteva recunoscute interprete ale localității.

Totodată, Mioara Velicu este una dintre cele mai îndrăgite interprete de muzică populară din țară. Și-a început cariera la vârsta de 19 ani, urmând exemplul mamei sale, iar la numai 20 de ani, a devenit solista ansamblului folcloric „Rapsodia Dunării” din Galați, în cadrul căruia a activat vreme de un an.

„În semn de recunoaştere şi prețuire pentru prestigioasa şi bogata contribuţie în ceea ce priveşte promovarea şi perpetuarea culturii gălăţene şi naționale, Consiliul Județean a acordat, astăzi, titlul de „Cetăţean de Onoare al județului Galați” interpretei de muzică populară Mioara Velicu, fiică a meleagurilor gălățene”, a mai declarat Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați.

Tot în ședința de astăzi, i-a fost acordat titlul de „Cetăţean de Onoare al județului Galați” și blogger-ului culinar Gina Bradea.

„Născută în Galați, într-o familie de oameni harnici și gospodari care au îndemnat-o să muncească cu sârg, să iubească tradițiile și mâncarea gustoasă, Gina BRADEA a reușit să popularizeze în mediul online arta culinară tradiţională românească”, a declarat Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați.

De ani buni, Gina Bradea scrie pe un blog culinar, unde le prezintă tuturor preparatele pe care le gătește. Este una dintre cele mai cunoscute bloggerițe de pe Youtube și este autoarea a 4 cărți cu rețete culinare de mare succes, tot mai căutate de gospodinele din țară, dar și din alte colțuri ale lumii.

Gina Bradea încurajează gătitul în casă, mâncărurile simple, tradiționale, fiind astfel un ambasador al bucătăriei românești în diaspora. Pasiunea pentru gătit a determinat-o să colecționeze foarte multe cărți de bucate, unele extrem de vechi, cea mai veche fiind din anul 1750. Colecţia numără peste 400 de cărți de bucate în limba română, franceză, italiană, engleză, germană, maghiară, rusă, cărți rare, ediții princeps, foarte multe reviste de specialitate şi caiete cu rețete.

A crescut în Galați, mama sa fiind moldoveancă, în timp ce tatăl este de origine din Dobrogea. Are 55 de ani și a descoperit pasiunea pentru bucătărie încă de la o vârstă foarte fragedă.

Gina Bradea este persoana din spatele canalului de pe Youtube intitulat „Poftă bună cu Gina Bradea”. Bucătăreasa are numeroase rețete culinare, dar și alte site-uri de socializare unde ține legătura cu comunitatea sa.